У Појезни обиљежен 4.јул-Дан борца

Pojezna
Jul 08 2019

Општинска организација   СУБНОР-а  и  Мјесна заједница Појезна  организовали су у суботу, под покровитељством начелника општине ,прославу 4.јула –Дана борца. Овај дан се обиљежава у Појезни  као  сјећање на мјештане овог села који су се  први почели окупљати  почетком Другог свјетског рата  у борби против фашизма. Мјештани овог села су дали значајан допринос  и за осблођење Дервенте и других дијелова Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Поред највећег споменика посвећеног НОБ-у на територији Дервенте,на мјесту гдје је 1941.године формирана  партизанска јединица, положени су вијенци. Предсједник  ОО СУБНОР-а Дервента Борислав Прерадовић  је у свом обраћању присутнима рекао да Дан борца обиљежавамо са жељом да не заборавимо све оне људе који су се борили за мир али са жељом да се никада више не јави потреба за регрутовањем нових бораца.“  Живимо у времену крхког мира  јер свјетска ситуација је таква да  налаже  пуни опрез. Мир и слобода су недјељиви и они морају бити  праведни. На овим балканским просторима  ми имамо горка искуства када је борба за мир у питању  и то нас обавезује да стварно искрено и истрајно улажемо напоре да се он одржи и да свако у њему нађе потребну сигурност и вјеру у будућност“, рекао је Прерадовић. Он је нагласио да је на подручју општине обновљено пет споменика  захваљујући подршци локалне заједнице.На подручју општине су још три преживјела учесника НОР-а.

Начелник општине милорад Симић је истакао  да је 4.јули један од најзначајнијих датума из историје бивше Југославије. „Појезна је била препознатљива на ширем простору бивше Југославије. Моја је обавеза, као начелника али и као предсједника ОО  СНСД , који је усвојио декларацију о његовању тековина НОР-а, да се овај датум обиљежи овдје сваке године. Драго  ми је да је оволики број људи дошао ,да поштују  тековине оних који су се борили за слободу и за то дали своје животе и то треба његовати“, рекао је начелник Симић.

Вијенце су положили  начелник општине , ОО СУБНОР-а, Удружење Јосип Броз Тито, делегација Мјесне заједнице Појезна  те други гости.