У Осињи прослављен Свети Пантелејмон

Osinja
Aug 15 2019

Молитвом и славским обредом у мјесној цркви, те парастосом погинулим борцима и славским ручком, у Осињи је 9. августа прослављен заштитник храма и села, Свети великомученик Пантелејмон. Осињско подручје је одиграло важну улогу током протеклог рата ,посебно у почетку ратних дејстава.У Одбрамбено –отаџбинском рата живот су изгубила 54 борца са овог подручја. У знак  сјећања на њих служен је парастос и положени вијенци и цвијеће испред споменика на којем су уклесана њихова имена. Вијенце су положили  начелник општине Милорад Симић, потпредсједник Скупштине општине Славен Гојковић, те делегације Општинске борачке организације и Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила. Почаст погинулим одали су и представници СУБНОР-а, Мјесне заједнице Осиња, те делегације политичких партија.

„ Од 54 погинула, чија имена су уписана на овом споменику, половина је погинула 1992. године, што довољно говори о ужасу кроз који је народ с овог подручја прошао. Ипак, српски борци успјели су да одбране своја огњишта, али и да те прве ратне године учествују у важним биткама за ослобођење Дервенте и Брода, током којих је било жртава. Стога, обавеза свих јесте да чувају успомене на оне који су нашу слободу платили својим животима“,рекли су у Општинској борачкој организацији.

Током полагања вијенаца на споменик страдалим, начелник Симић  изразио је незадовољство чињеницом да је почетак парастоса каснио скоро пола часа.„ Од душа оних чија су имена уписана на овај споменик, а које су нас чекале да им посветимо мало пажње, затражио сам да нам опросте због кашњења. Нажалост, неке друге ствари биле су прече од парастоса и помена њихових имена“, рекао је Симић, који негодовање није крио ни током славског ручка. Своје негодовање су изразили и у Општинској борачкој организацији  истичући да је неприхватљиво да се касни са почетком парастоса с обзиром да су приликом одређивања термина прихваћене сугестије свих учесника у организацији парастоса. “Потпуно је јасно да,у том смислу, морамо да предузмемо неке мјере, да ли ће то бити нови датум или термин одржавања или неко треће рјешење ,остаје да се види. Пресудно ће бити мишљење  већине  породица оних ,чија се имена налазе на том споменику“,рекли су у Општинској борачкој организацији.                                                                                                                    Да проблем термина одржавања парастоса постоји, прихватио је и протојереј ставрофор Радојица Ћетковић који је, примајући славско поштење, рекао да је начињена грешка кад је за датум одржавања парастоса изабран празник Свети Пантелејмон.