У Дому здравља почиње тестирање брзим антигенским тестовима на Covid-19

antigenski test -1
Jan 15 2021

Од данас почиње тестирање брзим  антигенским  тестовима на Covid -19(Covid-19 Аg test) у Дому здравља у Дервенти.  Тест за одређивање антигена изнимно је вриједан  дијагностички тест са високом специфичношћу(99,68%) и улази у круг тестова који се раде у непосредном контакту са пацијентом и за који се резултати добију недуго након тестирања.

Тестирање ће се вршити у Служби за биохемијско-хематолошку лабораторијску дијагностику  узимањем  бриса носа. У овој служби се могу урадити и серолошка тестирања, ИгМ и  ИгГ антитијела на Covid-19 и цијена ових тестирања је 40,00 КМ.

„Цијена брзих антигенских тестова на Covid -19 износи 40,00 КМ .Услуга ће се пружати у термину од 10,30 -12,30 часова. Заказивање за ову  услугу није неопходно ,а уколико пацијенти желе могу заказати на телефон 053/ 331 023 ,локал 105. Резултати антигенског брзог теста на Covid-19 и серолошког теста на ИгМ и ИгГ  антитијела  ће бити готови истог дана, послије 13 часова“, сапштено је из Дома здравља.

Препорука за тестирање брзим антигенским тестом је најкасније до 5.дана  од појаве симптома док је за серолошко  тестирање на  антитијела потребно да прође 15 дана од појаве симптома.

Пацијенти који имају симптоме(температура, губитак чула окуса и мириса, главобоља, кашаљ, болови у мишићима) треба да се јаве у Респираторну амбуланту  и тамо ће моћи ,уз вађење крви , да ураде Covid-19  брзи  антигенски тест.