У Дервенти свечано обиљежен 9.јануар, Дан Републике Српске

DAN REPUBLIKE 010
Jan 10 2019

Дан Републике Српске ,9.јануар, обиљежен је јуче  полагањем вијенаца и цвијећа на Централном спомен обиљежју и одавањем помена погинулим борцима Војске Републике Српске.

„Данас ,са огромним поносом , са неизмјерном  љубављу славимо дан када је створена наша Република Српска. Створена је као израз воље народа  да живи у мирној, уређеној и праведној држави која је и међународно призната и за нас витално важна.Ми ,који живимо у Републици Српској  и уживамо благодети  слободе, никако не смијемо да заборавимо оне који су за ту слободу дали своје здравље, дијелове тијела или  жртвовали оно најврeдније, своје животе“, рекао је у уводном обраћању присутнима Чедо Вујичић, предсједник Предсједништва Борачке организације општине Дервента. У темеље Српске уграђени су животи 21.000 бораца.

Вијенце на споменик погинулим борцима положили су начелник општине Милорад Симић, делегација Скупштине општине, представници Општинске борачке организације,Организације породица  погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, Ветерани РС, представници Полицијске станице и политичких партија,СНСД,СДС,ПДП,СП,НДП и Уједињена Српска.

Начелник Симић је подсјетио да је  прије 27 година створена Република Српска. „Имамо Републику Српску, коштало је то пуно, то сви знамо. И то се не може тек тако занемарити. Коштало  је и Дервенту , 608 погинулих бораца и  три хиљаде рањених .Имамо обиљежја државности,а Република смо ,што је дефинисано и Дејтонским споразумом. Словимо за заједницу која је по пуно параметара у врху Републике Српске и БиХ. Не смијемо  и нећемо заборавити  све оне жртве, инвалиде, уцвељене мајке, породице и дјецу који су остали без својих најмилијих. Морамо јачати реални сектор  и Дервента је ту јако пуно урадила, морамо људима обезбиједити  посао .Не можемо административно  забранити да неко одлази са ових простора али можемо створити  услове да могу остати. Мислим да смо урадили доста,што не значи да је довољно. И отаџбина се брани на тај начин, радом, развојем, љубављу коју треба да преносимо младима. Живјела Република Српска , са новим нараштајима и што мање људи који ће одлазити  у Европу“, рекао је начелник Симић, честитао Дан Републике Српске  руководству РС, свим грађанима Дервенте и Републике Српске, а породицама које славе  и крсну славу Светог Стефана.

Колико је значајно институционално организовање српског народа подсјетили су и у Општинској борачкој организацији.

„Не смијемо  ни да помислимо шта би се догодило да наша борба није имала своју институционалну завршницу која се зове Република Српска . Прије 27 година зачета је та институционална слобода. Нажалост, свједоци смо све већих притисака на Републику Српску  и недавно је и Дервента  била мета тих напада. Умјесто тога било би боље, паметније и сврсисходније да прихвате чињеницу  да је Република Српска трајна категорија и да је у том смислу немогуће да се догоди било каква промјена.За Српску су изгинули наши бројни другови и због тога ми имамо обавезу да је чувамо , бранимо и ни по коју цијену не дозволимо да буде доведена у питање .Борећи се за Републику Српску ми смо се борили за живот на овим просторима, за наше вриједности,за нашу историју,културу ,традицију за наш начин живота“,рекао је Вујичић.

Послије полагања вијенаца ,славље је настављено пријемом у Центру за културу који је за представнике јавног живота општине приредио начелник општине.

Скупштина српског народа у БиХ ,9.јануара  1992. године донијела  је одлуку о оснивању Републике српског народа БиХ. Три године касније ,Република Српска је међународно призната Дејтонским мировним споразумом, као један од ентитета у БиХ.