Спреман план за набавку подземних контејнера за прикупљање отпада

komunalac-derventa3
Nov 30 2018

Међу 20 представника  комуналних предузећа из БиХ који су средином мјесеца боравили у дводневној посјети Хрватској ,а у оквиру Пројекта јачања капацитета управљања чврстим отпадом, био је и шеф радне јединице „Чистоћа“ из дервентског „Комуналца“ Денис Пијетловић. Пројекат проводи данска компанија „Кови“,а финансира Свјетска банка.  Посјете предузећу Преком из Прелога надомак Вараждина, једном од најуспјешнијих комуналних предузећа у Хрватској према оцјени Европске уније и фирми Техникс, водећој у области пројектовања и производње комуналних машина, искориштене су за стицање нових искустава.

Преком” је предузеће у којем се раздваја сав отпад. Имали смо прилику да видимо и погон за прављење компоста од органског биоразградивог отпада, што ће бити приоритет и за Дервенту у наредне двије године с обзиром да ће „Комуналац“ аплицирати за средства из претприступних фондова за изградњу компостане, као и код Фонда за заштиту животне средине РС“, истакао је Пијетловић и појаснио да је 30 посто комуналног отпада једног домаћинства  управо органски биоразградиви отпад који би могао да се користи за прављење органског компоста од кога би се опет правило органско ђубриво.

Искуства показују да се ради о профитабилној дјелатности којом би се смањила количина отпада на депонији али и створила могућност за отварање нових радних мјеста.

Пијетловић је такође рекао и да је спреман план за набавку подземних контејнера за прикупљање отпада, чиме би Дервента постала прва општина у РС и БиХ која је прикупљање отпада регулисала на овај начин.

„За почетак би били постављени на двије локације у граду, а касније и на друге. Ријеч је великим контејнерима капацитета пет кубика, што значи да један такав контејнер замјењује пет малих. Мислим да ће то грађани врло брзо и радо прихватити“, нагласио је Пијетловић.

Учесници су се састали и са помоћником министра заштите околине у Влади Републике Хрватске Игором  Чизмеком.