Служени помени за убијене српске заробљенике

IMG_6964
Jun 22 2020

Прије 28 година је на Томасовом брду убијено осам српских заробљеника, који су 19.јуна 1992.године послати да копају ровове за потребе хрватске војске .Седморица заробљеника су тада тешко рањена. Убијеним заробљеницима је протеклог петка служен помен поред споменика на Томасовом брду.
Помен је служен и испред Центра за културу , некадашњег Дома ЈНА, који је током протеклог рата био логор за Србе. Управо у дому су многи Дервенћани били подвргнути најгорим тортурама, а мучки су убијени Чедо Ћудић и Благоје Ђураш. Иако је прошло 28 година од ових злочина над српским заробљеницима у Дервенти, пред лице правде још увијек нису изведени сви који су чинили злочине, али ни њихови налогодавци.
Вијенце на спомен плочу испред Центра за културу за убијене логораше су положиле породице убијених, начелник општине Милорад Симић, делегације бивших логораша и других организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и делегације политичких партија. Породице убијених су изразиле незадовољство радом правосудних органа у БиХ због непроцесуирања одговорних за злочине.
Славиша Ђураш ,син убијеног Благоја, изразио је незадовољство радом Тужилаштва БиХ јер предмети против одговорних за ратне злочине над Србима годинама стоје нетакнути.“Након што је Азра Башић осуђена за убиство мог оца,све је стало. Остали предмети двије године нису помјерени са мјеста , а разлога за то нема. То је велико разочарење и због тога што правда није иста за све јер се предмети против Срба експресно завршавају“, рекао је Ђураш.
Предсједник Удружења ратних заробљеника Дервенте Драго Кнежевић је рекао да су више пута тражили објашњење тужилаштва о томе зашто предмети против одговорних за злочине над Србима стоје и колико је времена потребно да прође да починиоци злочина буду приведени лицу правде те истакао да ни на један допис ,упућен правосудним органима, нису добили одговор.