Прослављен Бадњи дан

bozic-derventa-2020
Jan 09 2020

Вечерњим богослужењем у православним храмовима, те освећењем и налагањем бадњака, у Дервенти  је  прослављен Бадњи дан.

Више стотина вјерника похрлило је и у Саборни храм Успења Пресвете Богородице, дан уочи најрадоснијег хришћанског празника Божића.

„Божић је почетак нашега спасења и то је тренутак када је Бог одлучио да постане човјек. То је највећа истина хришћанске вјере, уз Васкрсење. Наша вјера је богооткривена, јер се Бог открио човјеку и постао је човјек, не анђео, ни било шта друго. Међу српским народом Бадње вече је посебно јер се тада у црквама окупи највећи број вјерника, иако су и Божић и Васкрс већи празници. Вјерницима бих пожелио благовољење, да поштују своју традицију и обичаје, као и туђе“, поручио је вјерницима протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић.

Он је овом приликом позвао православне, али и све друге вјернике, на молебан и окупљање са циљем давања подршке Српској православној цркви у Црног Гори због усвајања Закона о слободи вјероисповести којим се омогућава да имовина буде одузета од вјерских заједница.

Част да наложи бадњак у највећем православном храму наше општине имао је начелник општине Милорад Симић.

„У овим свечаним тренуцима на ум нам надолазе стихови “слава на висини Богу, на земљи мир, међу људима добра воља…”, а тако би требало бити читаве године. Треба да праштамо једни другима, да себи и другима пожелимо добро и да нас то одржава из године у годину, рекао је Симић.И ове године православни домаћини су од раног јутра испуњавали божићне обичаје. Прије изласка сунца кренули су у сјечу бадњака, који су потом унијели у домове и окупили породицу, уз посну трпезу.

Из бројних дервентских села организована је поворка бадњака према платоу код ТЦ “Миленијум”, одакле су наставили пут ка градским и приградским насељима.

У 5 часова ујутро у Саборном храму Успења Пресвете Богородице одржана је и божићна литургија.