Промовисана књига „Патријарх Павле,светац којег смо познавали“

PROMOCIJA KNJIGE Đ.RANDELJA,jpg
Jan 31 2020

Познати новосадски новинар ,публициста и књижевник Ђорђе  Рандељ представио је у сриједу у Центру за културу своју нову књигу „Патријарх Павле, светац којег смо познавали“. Поред аутора о књизи је говорио Предраг Маравић, новинар из Новог Сада  који је нагласио да је књига доживјела четврто издање  и да је по заповиједи патријарха српског Иринеја преведена и на енглески језик.

„Послије смрти нашег  патријарха Павла  2009.године, Ђорђе је написао и ову књигу о свецу којег смо познавали ,са којим смо живели ,радовали се,туговали.То је књига о невероватном и јединственом животу  овог јединственог човека који је у најгорих двадесет година новије српске историје спасао образ  и душу нашем српском народу и једна је од најплеменитијих личности у нашој новијој историји“,рекао је Маравић у уводом представљању књиге.

Аутор књиге истиче да је имао среће да је 1988.године као новинар отишао на Косово и да је патријарха Павла упознао док је био владика рашко –призренске епархије , која покрива цијело Косово и са њим провео три године, а то пријатељство се наставило и послије његовог избора за патријарха.  „Ово ми је 26.књига ,најуспелија и најхваљенија ,вјероватно захваљујући теми и што је написана о том човеку. Имао сам срећу и привилегију да будем уз њега и на Косову и у вријеме када је постао патријарх и да похватам све оне његове чудесне приче и много његових анегдота. Као покољење смо имали привилегију да се код нас појави један такав великан. Кажу научници да се човек тог научног генија и тог морала и таквог светитељског понашања  не  појави  једном у петсто година  ни у већим народима него што је наш српски“,рекао је Рандељ. Истакао је да је књигу написао веома лако али да је могао да је напише и неко други: „Требало је само бити педантан и бележити његове речи. Ову књигу је могао да напише и његов секретар . Он имао толико чудесних речи,чудесних гестова,поступака,чудесних дела тврдећи да  није све у речима, дела потврђују речи“, додао је Рандељ.

Књигом „Патријарх Павле, светац којег смо познавали“ Србима је у насљеђе остављено аутентично свједочанство о животу једног светог човјека. „Он нам је помогао да у најгоре вријеме у новијој историји  српског народа сачувамо част и образ  и да једног  дана усправни изађемо пред Бога“,истакао је аутор књиге.