Привреда Дервенте у вријеме пандемије вируса корона

detalj iz proizvodnog pogona obuće firme SANINO,jpg
May 21 2020

Удружење жена  Дервента се, у оквиру пројекта подршка  раду  Мреже  Ринг,  бави  истраживањем негативног дјеловања вируса  „ Цовид-19“ на привреду општине Дервента.Циљ  истраживања  је да се добију релевантни подаци о стању привреде , послодаваца и запослених у привредним субјектима, занатским и услужним дјелатностима. Делегација Удружења је посјетила два дервентска колектива „Санино“ и „Мрежу Нетворк“ и разговарала са директорима предузећа о проблемима са којима су се сусрели у вријеме пандемије и плановима за њихово превазилажење.У информацији коју су прослиједиле медијима стоји:

„Одјељење за привреду и друштвене дјелатности направило је збирну информацију о стању привреде општине Дервента,  у којем је осим квантитативних података изнесено и дјеловање општинских структура и привредних субјеката у доба пандемије .Формиран је Општински штаб за ванредне ситуације у циљу провођења мјера заштите у заједници против  корона вируса.Осим бриге за здравље грађана општина Дервента адекватно је одговорила и на проблеме привреде  који су се појавили у овом периоду.  Донијела је Програм додјеле субвенција пословним субјектима за ублажавање економских посљедица насталих усљед пандемије .То представља једну од мјера подршке пословним субјектима на тариторији општине којима је забрањен или ограничен рад.

УЖ Дервента обавило је разговоре са представницима компанија који запошљавају велики број жена , али  поштујући равноправност полова  овог пута их нисмо посебно издвајале , јер пандемија не прави разлику између полова , него погађа сваког од нас.

Једна од компанија која запошљава углавном жене је  „Санино“ .Са власником компаније Радованом Панзуревићем  разговарале смо о мјерама које  су  предузете у доба пандемије . Компанија „Санино“ ради у Дервенти и Прњавору и једна је од најуспјешнијих из области обућарске индустрије. Оријентисана је на европско тржиште гдје набавља  репроматеријал и извози готов производ.У доба пандемије предузели су многе  мјере да очувају радна мјеста и одрже производњу. У компанији  је запослено  800 радника,са највећим бројем женске радне снаге. Раде цијело вријеме пандемије уз све мјере предострожности .Сви радници су здрави. Шест жена је имало контакте са зараженим , али ни једна се није разбољела. Плате су редовно исплаћиване ,иако  у једном тренутку због немогућности добијања репроматеријала 350 радника није имало посла , али ни један није остављен “ на леду” из моралних разлога. Сви су били радно  ангажовани и на вријеме плаћени из властитих средстава компаније. Нису се пријавили за помоћ Владе РС и општине , а директор Панзуревић каже:

  „ Има оних којима је помоћ више потребна , а ми већ сада размишљамо како да исплатимо мајске плате.Имамо проблема са набавком коже коју набавлјамо из Италије , а наши добављачи још нису почели са радом. Сада је потражња за кожом  обућарских компанија  иста као за респираторима на почетку пандемије .Пласирање произведеног је у овом тренутку немогуће . Сви су  нам отказали већ потписане уговоре јер продавнице у европским земљама не раде или раде са смањеним капацитетом .Док се ситуација не нормализује , настојаћемо да задржимо све раднике и производне капацитете са оним што располажемо .Нећемо одустати , борићемо се да превазиђемо и ове проблеме и изађемо из ове ситуације са што мање штете и за компанију и за раднике“.

У разговору са  Зораном Тошићем , директором „Мреже Нетwорк“, чији је власник из Аустрије , а која је оријентисана углавном на извоз у земље Европске уније, сазнали смо како се овај привредни субјект изборио са проблемима насталим због пандемије вируса  „ Цовид -19 „. У овој компанији запослено је 320 радника , а од тога 50% су жене. Једна је од успјешнијих компанија у нашој општини . Захваљујући правовременим информацијама које смо добили из Италије већ 27. фебруара предузели смо мјере за превенцију од Цовида-19.Набавили смо дезинфекциона  и заштитна средства за раднике , иако још није било случајева обољелих нити проглашења ванредног стања у РС  , па су ови потези менаџмента наишли на подозрење па чак и исмијавање“истиче Тошић.Устрајали су у томе , па чак и запослили једну  радницу која је била задужена само за чишћење и дезинфекцију. У току овог периода 17 радника је било у четрнаестодневној изолацији због контаката са зараженим од вируса.  Иако су остварили око 3000 контаката , ни један радник  се није заразио  на нашу велику радост“, додао  је директор. Цијело ово вријеме радили су са пуним капацитетом . Сви радници су остали на својим радним мјестима до краја априла , осим 8 радника којима је истекао Уговор о раду. Уговор им није продужен , али су се договорили са руководством да се врате на посао чим се ситуација нормализује. Плате су редовно исплаћиване. У разговору директор је нагласио да су им приоритети здравље људи и очување радних мјеста . Пријавили су се Вањској привредној комори БиХ, Привредној комори РС, а влада им је издала потврду о наступању више силе како би њихови партнери из инострансва схватили озбиљност ситуације чијих посљедица нису ни они пштеђени. Крајем априла пословни партнери из Италије, Њемачке, Француске и Аустрије стопирали су већ потписане уговоре И наруџбе до половине јуна . Зауставили су производњу у 18 компанија или раде са смањеним капацитетоом .

  „ У ова два мјесеца искористили смо сав репроматеријал , а готове производе смјестили у складиште. 85 радника смо послали кући на чекање или годишње одморе , а од државе очекујемо помоћ док се ситуација не доведе у нормалне токове. Добили смо подршку од Владе РС и лично од премијера Радована Вишковића као и од локалних власти са обећањем да ће се све предузети да се очува производња и радна мјеста“, ракао  је директор и нагласио да је сарадња свих субјеката власти и привредника локалне заједнице за сваку похвалу . На крају разговора истакао је увјерење да ћемо сви заједно са што мање посљедица изаћи из ове ситуације“.