Припадници Инжињеријског батаљона обиљежили Дан Оружаних снага БиХ

Postrojavanje-vojske
Nov 27 2019

Инжињеријски батаљон Оружаних снага БиХ ,који је стациониран у касарни „Здравко Челар“ у Дервенти , данас  је смотром батаљона обиљежио Дан Оружаних снага БиХ. Оружане снаге БиХ су настале реформом одбрамбеног система БиХ и званично су  формиране 1.децембра 2005. године.        Свечаности су осим персонала из Инжињеријског батаљона, присуствовали замјеник начелника Синиша Јефтић те  представници цивилних и вјерских институција и организација са подручја општине. Након предаје рапорта команданту Инжињеријског батаљона и поздрава присутнима, услиједио је пригодан говор о активностима и достигнућима Оружаних снага у протеклој години.

Обраћајући се присутнима командант касарне мајор Владимир Бојић је рекао да су Оружане снаге БиХ до сада оствариле вриједне и запажене резултате који се посебно огледају у пружању помоћи цивилним структурама у кризним и ванредним ситуацијама и помагању локалним заједницама те у операцијама хуманитарног деминирања ,учешћу у обукама и операцијама подршке миру и мировним мисијама Уједињених нација и у операцијама рјешавања вишкова муниције и наоружања.

„Најважније је да смо завршили све планиране обавезе и да није било инцидената нарушавања безбједности,повреда војника и слично. Највећа сатисфакција је да послије обављеног посла сви буду здрави и да из свих радова научимо лекцију“, рекао је Бојић. Он је истакао да су у протеклој години били ангажовани на санацији путева у општинама Берковићи и Источни Нови Мостар те изразио увјерење да ће припадници Оружаних снага одговорити свим изазовима који буду постављени пред њих. Додао је да ће у наредној години припадници Инжињеријског батаљона бити ангажовани на десетак пројеката.

Обиљежавању  Дана ОС БиХ претходило је одражавање  традиционалне манифестације„ Дан отворених врата“ током које је  касарну посјетио већи број грађана и ученика дервентских основних и средњих школа, који су на лицу мјеста могли да разгледају оружје и опрему али и да виде како изгледа потрага за минама са дресираним псима трагачима. Посебну пажњу посјетилаца су изазвали роботи и спуштање низ зид зграде. У манифестацији су учествовали и припадници  Деминерског батаљона,Полицијске станице Дервента,Жандармерије и Територијалне ватрогасне јединице Дервента.