Прикупљене 33 литре драгоцјене течности

Jul 10 2020

Прва овогодишња акција добровољног даривања крви одржана је јуче, 09.07. и данас у просторијама ОШ „Никола Тесла“ у Дервенти, уз све предузете мјере које су препоручене од  Завода за трансфузијску медицину Републике Српске због тренутне ситуације изазване пандемијом вирусом корона. Акција је организована под називом „Дарујмо крв,спасимо живот“, а организатор акције је била Општинска организација Црвеног крста.

Начелник општине Милорад  Симић је јуче посјетио акцију  и том приликом се захвалио свима који су се одазвали и даровали драгоцјену течност . Захвалност је упутио и особљу добојске трансфузије који већ годинама коректно одраде ову активност на подручју општине.

„Препознатљиво је да у Дервенти буду годишње три акције даривања крви. Прошле године је крв дало негдје око 430 давалаца и то значајан број. Међутим, ове године смо ево дошли у седми мјесец због проблема са пандемијом  и  тек сада смо добили одобрење за одржавање акције са препоруком да се не може окупити више од 50 људи . Овдје је организација таква да не може бити више од двадесет људи. И ако буде више давалаца, акција ће се наставити сутра јер нећемо нарушити тај принцип о јавном окупљању. Локална заједница увијек помаже акције даривања крви. У буџету општине увијек одвојимо одређена средства за пратеће трошкове, за пакете захвалности ,за један оброк“, рекао је начелник Симић новинарима.

„Акција је организована уз поштовање упутстава  Завода за трансфузијску медицину РС . Крв ће  дати редовни добровољни  даваоци крви, један мањи број војника јер  је дио њих  већ раније давао крв. Задовољни смо током акције. Ми смо имали стални захтјев за крв  која је и у овим условима потребна јер се врше операције. Надамо се да ћемо до краја године успјети да организујемо  још двије акције како је планирано нашим годишњим планом, а можда и посебну акцију са ученицима и припадницима Оружаних снага,што ће зависити од ситуације“, рекао је секретар ОО Црвеног крста Радислав Кујунџић.

На акцију се одазвао 101 добровољни  давалац крви,а њих 95 је дало крв, од којих је 86 редовних давалаца, пет војника Оружаних снага БиХ и четири полицајца. Прикупљено је 95 доза крви односно 33 литре ове драгоцјене течности.

За све учеснике био је обезбијеђен захвални оброк и поклон пакет од стране Општинске организације Црвеног крста.