Премијер Вишковић посјетио Дервенту

VIŠKOVIĆ 013
Feb 06 2019

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић састао се јуче са начелником општине Дервента Милорадом  Симићем, његовим сарадницима и привредницима који послују у Дервенти. На састанку је оцијењено да је Дервента једна од најуспјешнијих локалних заједница ,не само у Републици Српској него и шире,да у њој послује више од 800 привредних субјеката који су у протеклој години остварили извоз у укупном износу од око 340 милиона КМ.

Начелник Симић је премијера Вишковића упознао са тренутним привредним амбијентом у Дервенти и  истакао да општина има најнижу стопу незапослености у БиХ те да  је више од 6.700 лица запослено. „Дервента има одређен број отворених питања.С обзиром на количину извоза и увоза у протеклој години у укупном износу од око 600 милиона марака,потребно је у догледно вријеме размишљати о неком облику брзе цесте од Брода преко Дервенте до Добоја. Били би срећни када би такав облик комуникације био и са Прњавором и тиме били ријешили удаљеност од аутопута. Очукујемо од Владе Републике Српске да према садашњим параметрима размотри могућност да Дервента добије статус града,а можда и да разговарамо у наредном периоду и о малом регионалном облику организовања Брода, Модриче, Дервенте, Вукосавља и можда Шамца“, рекао је Симић и додао да очекује од Владе да помогне општини у случају спорог рјешавања предмета у Републичкој геодетској управи.“Нисмо у прилици укњижити земљиште и не можемо формирати ЗК уложак и то је јако тешко објаснити странцу када дође и хоће да купи земљиште за градњу објекта“, истакао је начелник. Он је изразио задовољство овом значајном посјетом премијера.

„Ипак јако је значајно да је премијер створио слику о Дервенти која сигурно може послужити као примјер многим локалним заједницама у Републици Српској“, додао је на крају начелник Симић.           Премијер Вишковић је истакао да би у наредном периоду требало да посјети све локалне заједнице у Српској да би била сагледана постојећа ситуација. „Није све везано за финансијску помоћ, него је за неке локалне заједница важно кориговање појединих законских рјешења да би били отклоњени проблеми“, рекао је Вишковић новинарима у Дервенти.
Он је подсјетио да је Влада Српске у прошлој години издвојила средства за реализацију неких пројеката на подручју општине ,неки од њих су реализовани, неки су у фази реализације. Влада је обезбиједила 400.000 КМ за проширење зграде обданишта у Дервенти за 500 метара квадратних, али и обезбиједила средства за реализацију градње градског парка, изградњу терена са вјештачком подлогом и за неке друге пројекте.
„Дервента има објективан проблем када је ријеч о саобраћајницама, иако имају близину ауто-пута, а у наредном периоду биће изграђена петља којом ће бити омогућен излазак на ауто-пут општинама Станари и Дервента. Планираћемо и изградњу брзог пута, а када ће то бити не могу прецизирати“, навео је Вишковић.Он је додао да је на састанку разговарано и о проблемима у Фабрици цијеви „Унис“ и да би руководство овог предузећа требало да сачини информацију коју би разматрала Влада, чија је намјера да помогне у оквиру постојећих закона.
„Разговарали смо и о питању уређења корита ријеке Укрине која повремено поплави подручје општине“, рекао је Вишковић. Вишковић је додао да ће наредних дана посјетити општине /Језеро, Шипово/ у којима су била поплављена поједина домаћинства и Влада ће видјети како може помоћи.
У оквиру посјете Дервенти, премијер је посјетио и предузеће „Мрежа Нетворк“.Одлив радника није заобишао ни Дервенту али ни ово предузеће.“Покушавамо да изградимо стамбену јединицу са 32 стана , надамо се да ће нам у томе помоћи Влада и локална заједница,а све са циљем да младе задржимо овдје и обезбиједимо им услове да остану“, рекао је директор предузећа Зоран Тошић.

„Намјера је моја али и Владе РС да оваквим компанијама помогнемо и задржимо младе људе. И Влада има циљ као и ова  компанија да дођемо до просјечне плате од хиљаду марака“, рекао је премијер Вишковић послије посјете „Мрежи Нетворк“.