Православни вјерници прославили Богојављење

ZORAN VIDOVIĆ
Jan 21 2019

Молитвом у храму Успења Пресвете Богородице, свечаном литијом вјерника и свештенства градом, те освећењем водице и  у Дервенти је  прослављено Богојављење, један од највећих хришћанских празника, који се празнује у знак сјећања на крштење Исуса Христа у ријеци Јордан.

Од десет пријављених кандидата четворица младића су ове године одважно запливала хладном Укрином  и то Синиша Пејчић из Станара, те Дервенћани Миладин Стјепановић, Дарко Малић и Зоран Видовић . Као и претходних година Видовић је први стигао до крста

Видовићу је ово шесто учешће у богојављенском пливању, а пет пута је први допливао до крста. „Осјећај је неописив, иако сваки пут кажем да нећу више, када дође тренутак једноставно је јаче од мене, тако да се надам да ћу учествовати и сљедеће године, рекао је Видовић.

На челу богојављенске литије по шеснаести  пут био је Станоје Симић из Доње Лупљанице, који је даровао  пливаче.“Велико ми је задовољство да носим Часни крст, а жеља ми је да то убудуће преузму млађи, да буду чувари традиције, обичаја и Републике Српске. Своје волимо, туђе поштујемо, рекао је Симић овом приликом.

Православни вјерници, који су и ове године у великом броју присуствовали богојављенској прослави, на овај дан у своје домове уносе освећену воду, за коју се вјерује да има љековита својства.