Поводом Дана општине уручена захвалница професору Јовану Бабићу

Dan opštine 361
Aug 30 2019

Због дугогодишњег преданог рада у области образовања ,његовања и очувања српског језика и књижевности  ,а поводом Дана општине, професору у пензији Јовану Бабићу додијељена је Захвалница.

Захвалница су му ,на свечаној сједници Скупштине општине уручили начелник општине Милорад Симић и предсједник Скупштине општине Маријан  Кљајић.

Захваљујући се на додијељеном признању професор Бабић је у обраћању присутнима на свечаној сједници, рекао:“Ово признање доживљавам као круну свог васпитног –образовног и  педагошког рада и свог залагања за унапређење језичке и књижевне културе у нашој средини. Ова награда је уједно и потврда да сам био на добром путу у својој вишедеценијској просвјетној активности. Да би човјек остварио резултате  у свом послу неопходно је да воли свој посао,а мени никад није недостајало љубави за моју струку. Међутим ,потребно је и много преданог служења свом звању  и својој околини за опште добро.Када се човјек једном зарази својом просвјетном струком,он увијек  настоји да буде користан својој околини  и заједници у којој живи“,рекао је Бабић и истакао да се и данас понекад лати пера и напише  понеку колумну да би пренио своје знање  и допринио очувању српског језика и чирилице.

Професор Бабић је 1972. завршио Филозофски факултет у Београду .Цијели свој радни вијек провео је у дервентским школама,радећи непосредно са ученицима.Са великом енергијом и ентузијазмом ,бројним генерацијама дервентских средњошколаца усађивао је љубав према матерњем језику.Повремено је писао рецензије за уџбенике из области књижевности и литерарне прилоге својих ученика и суграђана.Иако га је пензионисање удаљило од ученика и учионице, он  је наставио да предано и са великим еланом  подстиче све око себе да чувају и његују српски језик,да указује на најчешће грешке  које се чине приликом изговарања и писања па су његове колумне о актуелној језичкој проблематици радо читани редови на страницама „Дервентског листа“.