Потомци пољских реемиграната посјетили гробља својих предака

POLJACI 011
Oct 08 2018

Потомци Пољака ,који су од 1890. до 1946. године  живјели на просторима општина Лакташи, Прњавор,Србац, Градишка и Дервента, боравили су протеклог четвртка у Дервенти   и посјетили гробља својих предака у Горњем Детлаку и  Календеровцима. Они данас живе у области Болеславјец у Пољској.

„Прије свега овдје смо дошли да реализујемо пројекат под називом“Спасити од заборава пољска гробља  у Дервенти и Градишци“.То је пројекат који је суфинансиран од стране Горњег дома Скупштине Пољске  и веома се радујемо да смо ове године могли радити такав пројекат на подручју општине Дервента .Јако смо захвални властима општине Дервента, поготово начелнику општине Милораду Симићу , што нам је омогућена  данашња свечаност откривања спомен обиљежја и крстова  на гробљима у Горњем Детлаку и Календеровцима. На овај начин смо хтјели показати нашим људима да могу индивидуално доћи у Босну и Републику Српску и истраживати своје коријене“, рекла је Халина Вањак, предсједник Удружења реемиграната из БиХ и нагласила да је у посјету стигло око стотињак Пољака који су обишли ,сада већ уређена  гробља. Посебно је истакла  да овакве посјете помажу  развијању добре сарадње између пољског народа и  Републике Српске у свим областима  и да могу донијети добре резултате.

Говорећи о историјским чињеницама везаним за живот Пољака на просторима поменутих општина и њихову реемиграцију, она је  рекла  да  је 1946. године Влада Републике Пољске организовала повратак око 18 хиљада Пољака са подручја поменутих општина у Пољску. Они су добровољно пристали да се врате у своју матичну земљу и населе се у срез Болеславјеца, на исти начин како су били насељени на овим просторима. Овдје  их је остало око три хиљаде и то су била углавном лица пољске националности  у мјешовитим  браковима. Одавде су Пољаци понијели многе обичаје које и данас у Пољској његују њихови потомци и пријатељи  и они  веома радо долазе у мјеста гдје су некада живјели њихови преци.
Послије обиласка гробаља, дружење је настављено у мотелу „Бабино брдо“.Дружењу су присуствовали   замјеник начелника општине Синиша Јефтић, те начелници Одјељења за привреду и друштвене дјелатности  Славен Пашалић и опште управе Боривоје Голубовић.

Према подацима Републичког завода за статистику,у Републици Српској према попису из 2013. године живи 186 Пољака,од тога 8 у Дервенти.Највише их је у Прњавору ,64.