Појачане контроле поштивања мјера у Дервенти

sastanak štaba za vanredne situacije grada Derventa 073
Apr 05 2021

Градски штаб за ванредне ситуације одржао је данас састанак ,на којем је разматрано доношење неопходних мјера у складу са Наредбом  Републичког штаба за ванредне ситуације од 02.априла и спровођење мјера за реаговање на појаву болести изазване новим корона вирусом на територији Града Дервента.                                                                                                                                                               У складу са погоршаном епидемиолошком ситуацијом у Републици Српској односно у већини градова и општина,  Републички штаб за ванредне ситуације је донио Наредбу по којој су штабови за ванредне ситуације градова и општина дужни да , у складу са својим овлашћењима и одговорношћу, предузму све неопходне мјере како би се епидемиолошка ситуација што прије стабилизовала и ставила под контролу.

С тим у вези ,а у складу са новонасталом ситуацијом , Градоначелник Дервенте  је донио одлуку да се Одјељењу за инспекцијске послове и комуналној полицији додају четири службеника градске управе како би се појачао надзор  трговинских и угоститељских објеката у погледу поштивања  наложених мјера .

У циљу ефикасније контроле , договорено је да Одјељење за инспекцијске послове  и Полицијска станица направе план,по којем  би се заједничким мјешовитим  патролама контролисало провођење наложених мјера.

Такође, у складу са препорукама у Дому здравља Дервента је формирана дневна ковид болница ,опремљена са 20 кревета.

Директор Дома здравља Дервента Мирко Шаран је рекао да је епидемиолошка ситуација у цијелој Републици Српској веома озбиљна и да је значајно порастао  број заражених  и у Дервенти .

„Ми  смо негдје у просјеку са бројем обољелих или чак пола степенице испод просјека. Оно што је забрињавајуће је да није број корона позитивних оно што пише у евиденцијама. Нама се јављају људи послије пар дана заразе зато што долази до компликација и проблема па је број заражених знатно већи. Ми смо тренутно у позицији да можемо да збринемо овај број новозаражених. Направили смо и прекомпозицију рада у установи. Од Републичког штаба смо добили 17 препорука за спровођење разних врста мјера . Једна од њих је и препорука да се што већи број пацијената остави на кућном лијечењу  како би се смањио притисак на болнице. Такође, једна од новина је и да се обезбиједи простор за дневну ковид болницу. Обезбијеђен је  простор са двадесет кревета са комплетном опремом за тешко покретне особе и за људе који имају друге тегобе. По мом и мишљењу епидемиолога не бисмо требали доносити неке оштрије мјере у односу на ове које је прописао Републички штаб за ванредне ситуације. Вакцинација иде прилично споро ,нисмо задовољни и сумњам да ћемо с овим темпом  вакцинисати и популацију преко 65 година до краја године па се питам  шта ће бити са вакцинацијом приоритетних група, типа просвјете, полиције итд. Имамо капацитет  да одрадимо вакцинацију и када би стигла и већа количина вакцина.Епидемиолошка ситуација на подручју Дервенте је под контролом “, рекао је Шаран.