Подршка раду јавних установа

IMG_7434
Mar 29 2019

На дневном реду 26. сједнице Скупштине општине ,која је одржана јуче, били су годишњи извјештаји о пословању  и годишњи обрачуни  јавних установа у 2018.години. Седам јавних установа и то Дом здравља, Центар за културу, ЈПУ „Трол“,Центар за социјални рад,Спортско-културни центар,Народна библиотека „Бранко Радичевић“ и Геронтолошки центар добили су потребну подршку одборника док није подржан извјештај Туристичке организације Дервента.

„Драго ми је да су одборници подржали и препознали добар рад и да су великом већином ,24 одборника су била „за“ од 26 присутних, дали установама и Дервентском листу  потребну подршку.Подршку није добила Туристичка организација и када бих био у прилици да гласам и ја бих дао ниску оцјену.Један од задатака у наредном  периоду је да извршимо неке захвате у смислу даље реконструкције  установе или  да предложимо Скупштини да ту установу претворимо у један реферат у оквиру Одјељења за друштвене дјелатности. Једна оваква дискусија о раду установа и подршка су свакако за похвалу“, рекао је новинарима  начелник Симић.

Када је ријеч о програму раду и финансијском  плану за 2019. годину свих осам јавних установа је добило подршку одборника.Ипак, највећа расправа је вођена код пословања „Дома здравља“ гдје је централна тема била дервентско породилиште. Директор ове установе др Мирко Шаран је истакао да од затварања породилишта,од октобра 2018. године, покушавају да се изборе за породилиште па су већ послали једно лице на специјализацију за анестезиолога,а урађен је и одређени дио радова у породилишту.

„Чекали смо некакав компромис од стране Министарства здравља да се измијени нови правилник који је па скоро немогућа мисија у пракси.За његово испуњење нама треба минимум пет година, треба нам један анестезиолог, треба нам трансфузија која тамо није споменута јер без крви операциона сала не иде, требају нам инструментарке и још пуно тога..Дефинитивно, ако не буде измјене правилника ,нема породилишта сигурно сљедећих пет година. Ако дође до неког компромиса ,онда је све могуће“,истакао је директор Шаран и нагласио да ће надлежни у дервентском и прњаворском породилишту покушати да увјере надлежне да се нађе неко прелазно рјешење.

У функцији Скупштине јавног предузећа „Дервентски лист и Радио Дервента“, Скупштина је размотрила извјештај о раду овог предузећа у 2018.години и програм рада и пословања у 2019.години и дала им подршку.