Подршка раду јавних установа

IMG_4354
Feb 05 2020

Пред одборницима Скупштине општине Дервента на 35.сједници нашло се 25 тачака дневног реда. Одборници су разматрали и усвојили програме рада и финансијске извјештаје за 2020.годину за седам јавних установа Дома  здравља, Центра  за социјални рад,Народне библиотеке „Бранко Радичевић“, Спртског  центра  Дервента, Центра за културу Дервента,Туристичке организације Дервента,ЈПУ „Трол“ и „Геронтолошког центра“ и Јавног предузећа „Дервентски лист и Радио Дервента“.

Веће дискусије су се повеле око питања рада педијатријске службе у Дому здравља ,могућности набавке санитетског возила за потребе ове  установе,начина  рада, управљања и  коришћења Партизановог игралишта послије његове реконструкције .Директор Дома здравља Мирко Шаран је у свом обраћању рекао да је већ са представницима  Инвестиционо -развојне банке разговарано о могућностима подршке за набавку санитетског возила  и мамографа  те да је планиран скрининг  код жена за рак дојке. Замјеник начелника Синиша Јефтић истакао да општинска управа има слуха за потребе ове и других установа  у те да је аплицирано за средства  према амбасадама  и другим институцијама како би се ова али и друге потребе установа  могле да ријеше. Директор Спортског центра  Мирослав Симић појаснио је да ће бити уређен начин коришћења  Партизановог игралишта  те да ће моћи да га користе и спортисти и рекреативци. Замјеник Јефтић је нагласио да  циљ изградње терена није приход већ развој спорта те да се мора знати ко ће управљати тереном.

Осим о јавним предузећима и установама на сједници је било ријечи и о пољопривреди,а одборници су усвојили и извјештај о реализованим подстицајима у пољопривреди у прошлој години .начелник Одјељења за друштвене дјелатности  Славен Пашалић  је рекао да је од планираних 350.000 КМ за подстицаје реализовано 331.400 КМ и да је општина по први пут прошле године имала подршку у суфинансирању пројеката у пољопривреди гдје је издвојено 35.000 КМ ,а пласирано око 29.000 КМ.Истовремено повучено је 345.000 КМ ,а план је да се то настави и ове године.

Око програма рада „Дервентског листа и Радио Дервенте“ повела се расправа  коју је обиљежила опаска одборника Сање Димитрић која је изнијела да је вд директор  ове установе осуђен правоснажно због угрожавања сигурности те да је уредничка политика овог листа најмање у духу етике и морала .Опозиција је углавном критиковала уређивачку политику истичући питање  покретања  иницијативе за избор директора овог предузећа .

Скупштина је прихватила и приједлог одлуке о преносу власништва два путничка возила на Геронтолошки центар  те о продаји непокретности у својини општине Дервента путем лицитације Слободану Голубу.

Када су у питању кадровска рјешења расписан је нови јавни конкурс за избор и именовање три члана управног одбора Геронтолошког центра Дервента ,а Давор Ђурић,Бранка Слијепчевић и Драган Врањеш су именовани за в.д. чланова УО овог центра.Маја Поповић је именована за директора Центра за социјални рад, а Слободанка Миљевић за члана УО ове установе.