Под здравственим надзором близу тристо лица

DOM ZDRAVLJA
Mar 18 2020

Јутрос до 7 часова под надзором Хигијенско-епидемиолошке службе дервентског Дома здравља због спречавања евентуалног ширења корона вируса  налазе се укупно 294 лица. Нема обољелих али су два лица стављена у строгу изолацију

„Током претходна 24 часа под надзор је стављено 77 лица и то 33 из Аустрије, 9 из Њемачке, 13 из Србије, 3 из Хрватске, 15 из Словеније, те по један из Швајцарске, Мађарске, Албаније и из САД. Два лица су завршила четрнаестодневни надзор“,  саопштено је у дневном извјештају из Дома здравља.

Током јучерашњег дана (17. марта) дезинфиковане су просторије вртића Трол, приземље Ехта-Р, преузеће Амика, Катастар, Корзо и Стил, Удружење особа оштећеног слуха и Графика.

Директор ЈЗУ Дом здравља Мирко Шаран истиче да ова установа од почетка па до данас има одређену концепцију рада,с обзиром на тренутну ситуацију и препоруке надлежних органа у вези појаве корона вируса. Формиран је тим на челу са епидемиологом и стање се прати 24 сата.Стручни тим даје препоруке и  јасна образложења и тумачења како се понашати тако да сви који се јаве, након наше верификације, добију све потребне информације.

„Оно што ми радимо тренутно, јесте да евидентирамо људе, дамо образложење гдје, када  и како се понашати и оставимо то тим људима на свијест да се јављају код било каквих симптома .или промјена. Ми даље нисмо у тој причи. Али за већину наших пацијената мислимо да је то довољно.
Направили смо простор за изолацију који је ван зграде Дома здравља и практично је изолован и под надзором епидемиолога. Онај ко се јави са симптомима долази у ту просторију и особље задужено за његов преглед је ту на услузи и поступа се онако како је то препоручено од стране Министарства здравља и Института за јавно здравство. Ми смо урадили комплетну дезинфекцију на терену, оно што је од нас тражено,ових дана идемо у школе с обзиром да су празне, оставили смо их задње. Након седам дана ићи ћемо са сљедећом туром дезинфекције. Добро је што немамо гужви,добро је што је народ схватио да треба да остане кући. Ми смо сада у неком прилично свакодневном раду,онаквом какав би требало да буде и какав се тражи од нас“, рекао је Шаран.