Почиње изградња водовода у Жеравцу и Лужанима Босанским

vodovod Žeravac i Lužani Bosanski
Nov 10 2020

Начелник општине Милорад Симић потписао је јуче уговор о изградњи водовода у Жеравцу и Лужанима Босанским. Реализацијом овог уговора више од 150 домаћинстава ће добити питку воду.  Предсједник грађевинског одбора за изградњу водовода у Лужанима Босанским Далибор Длакић је изразио задовољство потписивањем уговора.

„Задовољство је утолико веће јер је ријеч о пројекту који раде заједно мјесна заједница Жеравац која је настањена хрватским становништвом и мјесна заједница Лужани Босански гдје живи српско становништво, а ту је и једно насеље које насељавају расељена лица, те се укупно више од 150 домаћинстава изјаснило да жели бити прикључено на нову водоводну мрежу. Ми се узајамно помажемо и имамо јако добру сарадњу, тако да овај пројекат није први заједнички мјештана ове двије заједнице, али је изузетно важан“, рекао је Длакић. Потписивању уговора присуствовали су и неки од становника ова два села.
Начелник општине Милорад Симић подсјетио је да је већ половина руралног дијела општине снабдјевена питком водом, а да се финансирање врши на начин да мјештани сносе половину трошкова, а преосталу половину буџет општине.
„Половину руралног дијела општине снабдјели смо питком водом, а више од 150 домаћинстава руралних и повратничких заједница Жеравац и Лужани Босански из којих је много и настрадалих, биће богатији за питку воду. И то је бројка за прву фазу, а надамо се да ће послије још више домова бити дио пројекта. Предстоји нам још један велики пројекат, водовод у осињском крају, гдје ће прикључак на водовод добити око 900 корисника „, рекао је начелник додавши да је општина обезбиједила капацитете и потисни цјевовод, пумпну станицу и базен који су достатни да “напоје” Жеравац и Лужане Босанске.У припремне послове уложено је 121.000 марака, те 82.000 КМ у овом дијелу послова, а удио мјештана је 202.000 марака. Свим тим удруженим средствима успјели смо да постигнемо да цијена једног прикључка не прелази 1.500 КМ ,с тим да се у оваквим пројектима договоримо са грађевинским одбором да се сви вјерски објекти и гробља, па чак и домови породица погинулих бораца или социјално угрожених категорија изузму од трошкова“, истакао је Симић додавши да општина Дервента улаже много у очување села, али и уређење града.
„Дервента је урадила пуно тога у погледу очувања села, електрификацију, прикључке за комуникацију, асфалтирања путева, а то и јесте поента чувања села, мада највећи искорак који можемо да урадимо јесте обезбјеђивање питке воде изградњом водовода“, рекао  је начелник.
Потписивању уговора присуствовао је и предсједник Скупштине општине Маријан Кљајић.