Пјесници из Дервенте и Прњавора учествовали на манифестацији „Змајево прољеће“

ZMAJEVO PROLJEĆE
Jun 04 2019
Пјесници из Дервенте Милорад Ђурђевић, Ненад Симић и Горан Вуковић из Прњавора учествовали су у Сремској Каменици на дводневној  манифестацији „Змајево пролеће“, а у организацији Културно-умјетничког друштва  „Сремац“ из Сремске Каменице.Прије почетка манифестације пјесници из Дервенте и Прњавора, као једини учесници из Републике Српске, присуствовали су помен-парастосу на гробљу у Сремској Каменици, гдје је сахрањен српски писац, пјесник и љекар Јован Јовановић Змај. 
Предсједник КУД „Сремац“ Мирослав Ласица истакао је да се ради о дводневној манифестацији која је осмишљена као интерактивна културно-умјетничка посвета животу и раду једног од најзначајних српских писаца, пјесника и љекара 19. вијека – Чика Јови Змају.
Змај је родом из Новог сада, а своје посљедње године живота провео је у Сремској Каменици и у чијој се данас налази Музеј „Спомен збирка Јован Јовановић Змај“.
Координатор манифестације Јована Томић захвалила је пјесницима из Дервенте и Прњавора који по други пут својим присуством и наступима употпуњују манифестацију. 
У званичном дијелу програма учествовали су извођач на гитари Александар Крстић, Слободан Продић који је говорио о љекарском раду Јована Јовановића Змаја, те пјесници Милорад Ђурђевић, Ненад Симић и Горан Вуковић. 
Пјесник Милорад Ђурђевић каже да су на манифестацији представили књижевно и пјесничко стваралаштво и активности Српског књижевног клуба „Вихор“ Дервента и Српског књижевног клуба „Таласи“ из Прњавора.
„Вјерујем да ће успостављени контакти трајати и прерасти у још чвршће везе Републике Српске, односно Дервенте и Прњавора, са Србијом и Сремском Каменицом“, каже Ђурђевић. Пјесници из Дервенте и Прњавора посјетили су кућу Здравка Малбаше у Рибњаку, гдје су се дружили са сликарима учесницима Међународне сликарске колоније Мост пријатељства, Нови Сад- Лендава, и говорили стихове пјесама и представили стваралаштво из Републике Српске.
Манифестација је одржана у Дјечијем селу „Др Милорад Павловић“ у Сремској Каменици.