Пензионисани просвјетни радници обиљежили Свјетски дан учитеља

IVZI8889
Oct 08 2018

Пензионисани  просвјетни  радници  дервентске општине обиљежили су пригодним дружењем 5. октобар ,Свјетски дан учитеља. На овом дружењу окупили су сви они који су цијели радни вијек провели у друштву младих, које су васпитавали и образовали, учили их радним навикама и лијепом понашању,учили да се играју , друже, да поштују себе и друге, једном ријечју-спремали  их за живот.

Када данас заплове уназад кроз радни вијек ,кроз учионице, заборављају старосне тегобе , здравствене проблеме и мале пензије. Лијепе успомене на лијепе школске дане, на генерације које су сада у поодмаклим годинама ,дају им снагу ,жељу и енергију за животом.

Предсједник  организационог одбора дружења  Милан Гаврић  је свим просвјетним радницима честитао њихов дан  и подсјетио на значај обиљежавања 5.октобра и оваквих окупљања .“Жеља нам је била да се састанемо и да освјежимо наше успомене. Изабрали смо овај дан као повод за наша окупљања и ове године смо се окупили по трећи пут и сваке године нас је све више на овим дружењима“, рекао је Гаврић и  изразио увјерење да ће ово окупљање постати традиционално и предложио да буде обогаћено новим садржајима  као што су промоције књига и изложбе старих фотографија. “Идеја  је да направимо један заједнички албум фотографија из школских клупа јер свако од нас има на десетине тих фотографија“, истакао је Гаврић.

Дана проведених у школским клупама са носталгијом се сјећа  и учитељица Ферзија Хасичевић која  истиче да јој недостаје одлазак  на посао ,а највише недостају дјеца и дружење са њима.“Ова окупљања су мелем на рану,знак продужења живота у радости и лијепом сјећању. Било би добро да оваква окупљања буду чешћа“, рекла је Хасичевићева.

Дружењу је присуствовао и проф.др  Александар Милић , иначе поријеклом из Дервенте,  и најавио да ће дервентским  пензионерима одржати радионицу на тему како да организују живот у трећем животном добу.“Ово је вријеме када ове генерације осјећају да нису довољно активни и да се пасивизирају па мислим да су им потребне радионице о томе како да квалитетно испуне своје вријеме“, рекао је Милић.

Најстаријим просвјетним радницима на овом окупљању  Савку  Пијетловићу, Марици  Марковић и Стојанки  Јелић уручени су новачни поклони, а вече су уљепшали ученици Основне школе „Ђорђо Панзаловић“ из Осиње својим пјемама и рецитацијама.

Свјетски  дан учитеља  5. октобар су Уједињене  нације прогласиле1993. године, а његов циљ је да се истакне и нагласи улога учитеља, наставника и професора  у образовању и истакну принципи и препоруке о њиховом  положају. Анализе  Института за статистику организације УН за образовање , науку и културу (УНЕСКО) показују да до ове године у свијету недостаје више од милион учитеља који пружају универзално основно образовање, а до 2030.године  још око 3 милиона предавача ће бити потребно у учионицама широм свијета.