Ове године без припремне наставе за будуће првачиће

predškolska nastava
Feb 11 2021

Министарство просвјете и културе РС  донијело је одлуку да неће бити организован предшколски  програм за дјецу која у 2021.години полазе у школу.

Одлука је донесена због неповољне епидемиолошке ситуације  и препоруке Института за јавно здравство Републике Српске јер је тешко у постојећим условима адекватно организовати наставу.

„Одлука Министарства је донесена у складу са свим препорукама Института за јавно здравство РС при којој се водило рачуна да програм буде доступан сваком дјетету у већини јединица локалне самоуправе РС. У виду је била и чињеница да се због  поштивања  епидемиолошких мјера организација наставе остварује на другачији начин и да многе основне школе немају простор за реализацију поменутог програма“, саопштено је из Министарства.

ЈПУ „Трол“ је претходних година реализовала програма за дјецу у години пред полазак у школу. У овој предшколској установи  истичу да су се пријавили на позив који је Министарство просвјете и културе расписало у септембру 2020.године и да су прихватили реализацију програма.

„Министарство просвјете и културе РС је дописом затражило да обавијестимо родитеље дјеце , која су уписана у програм за дјецу у години пред полазак у школу у 2021.години, о њиховој одлуци“, рекли су у „Тролу“.

Од 69 основних школа и 38 предшколских установа које су се пријавиле за програма , како је саопштено из  Министарства , већи број њих нема одговарајуће услове за реализацију предшколског програма.