Отворена изложба посвећена српском научнику Милутину Миланковићу

Milutinović
Oct 01 2019

Изложба 28 илустративних паноа о животу и достигнућима српског научника Милутина Миланковића отворена је јуче у Центру за културу у Дервенти. Изложбу је приредило Удружење иноватора Републике Српске, у сарадњи са Владом РС, Општином Дервента и Центром за културу Дервента, а поводом 140 година од рођења овог великана науке.

  Генерални секретар Савеза иноватора Републике Српске Љубиша Пашић рекао је да је изложба постављена како би се, првенствено млади, боље упознали о открићима овог српског научника, те били мотивисани да се и сами баве науком.

„До сада смо имали обиљежавање јубилеја Николе Тесле и Михајла Пупина, а сада смо на обиљежавању 140 година од рођења Миланковића. За ову годину одредили смо 25 градова за презентацију изложбе“, рекао је Пашић и додао да Срби мало знају о Миланковићу, на чему треба радити, јер један такав научник заслужује да се о њему више говори и учи.

„Наше генерације би требало образовати и васпитавати према узорима какви су били великани Тесла, Пупин, Миланковић – који симболишу највише вриједности цивилизације“, додао је Пашић.

Директор Центра за културу Јеленко Живковић је изложбу прогласио отвореном.

Милутин Миланковић рођен је 1879. године у Даљу у Хрватској.“Путник кроз васиону и вијекове“,грађевински инжињер и доктор техничких наука,професор београдског универзитета и потпредсједник Српске академије наука и умјетности,члан Академије наука у Халеу, творац нове методологије у климатологији и отац климатског моделирања,аутор најпрецизнијег астрономског календара и неимар многих значајних грађевинских објеката у свијету и Србији, од којих треба споменути његово активно учешће у изградњи аеродрома у Скопљу, Београду, Загребу, Мостару и Дубровнику.

Миланковић је као аутор или коаутор регистровао осам патената, које је од 1905. до 1933. подносио у различитим земљама. Сва открића осмислио је у Београду, гдје је и умро 12.децембра 1958. године.

Изложба ће бити отворена до 7. октобра.