Освјештан живопис у храму Свих Светих у Лужанима

fotije-u-derventi
Mar 12 2019

Служењем свете архијерејске литургије , коју је предводио Његово Преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије, у недјељу је,у присуству многобројних вјерника ,освјештан  живопис у цркви Свих Светих у Лужанима Босанским.“Ликови  светитеља су ту ,браћо и сестре, да нам помажу и да нам покажу пут којим треба да идемо“, рекао је епископ Фотије.

Радови на живопису су трајали око годину дана, вриједност живописа је 45 хиљада марака , а величина 304 метра квадратна.“Данас ,на покладе када се припремамо за васкршњи пост ,епископ Фотије је освјештао живопис.То много значи нашем народу овдје .Користим прилику да се свим вјерницима парохије и онима који су у дијаспори искрено захвалим ,јер без њихових прилога ово сигурно не бисмо завршили“,истакао је протојереј  ставрофор Драган Зарић.

Црква је живописана  у византијско –грчком стилу ,а живопис је радио Теодор Кесић из Београда који је истакао да је Исус Христ централни мотив у  цркви .“Успешно смо успели да пренесемо чисто грчку Византију овде у Лужане. Користио сам у свом раду искључиво репродукције старих мајстора“, рекао је Кесић новинарима.

У мају 1992. године овај храм је срушила хрватска војска ,а нова црква је  грађена од 2001.до 2005.године.Темељи нове цркве освештани су  у јуну 2001. док је храм освештан у јулу 2005.године