Општинска борачка организација прославила крсну славу

krsna slava boračke 030
Nov 09 2018

Општинска борачка организација Дервента прославила је своју крсну славу Светог великомученика Димитрија –Митровдан.

Свечаност је почела традиционалним освећењем славског жита и ломљењем  славског колача , у присуству многобројних званица и гостију.За стварање Републике Српске своје животе је  дало 608 бораца  са подручја општине. „Ово прилика да се присјетимо свих који су дали своје животе и дијелове својих тијела за стварање Републике Српске и да им одамо дужну почаст“,рекао је Боро Добриловић, предсједник ОБО Дервенте и свим борцима  општине  и Републике Српске честитао  крсну славу.

Честитке је упутио и Љубомир Обрадовић, генерал у пензији је , који је  свим  борцима Републике Српске пожелио дуг живот и добро здравље.“ Данас бих поручио свима да својим понашањем, толерантношћу, уважавањем свих  учине да Република Српска буде јединствен простор у погледу националних и ентитетских интереса  да не би другачијим понашањем, мржњом и разједињеношћу  обезвриједили  25 хиљада  живота који су дати за стварање Републике Српске“, рекао је Обрадовић.

„Данас је прилика да се присјетимо свих којих нема,а захваљујући њима шаљемо поруку из Дервенте да чинимо све да не обрукамо њихову жртву. Дервента има основа да се поноси  и то је сатисфакција  свакој младости које данас нема са нама,али им кажемо хвала и слава им. Не смијемо занемарити ни њих који су дали своје животе,ни оне који су дали дијелове свога тијела али ни породице погинулих“, рекао је начелник општине Милорад Симић.

На подручју општине категоризовано је укупно 4.065 бораца, од чега су њих  1.328  борци прве и друге категорије  који борачки додатак примају на мјесечном нивоу, док њих око хиљаду  прима додатак на годишњем нивоу. Такође, на подручју општине живи нешто мање од 800 ратних војних инвалида и 440 чланова породица погинулих бораца који примају надокнаде у виду личних и породичних инвалиднина.Одликовано је 48 живих бораца и неколико десетина чланова породица одликованих бораца који такође примају надокнаде из буџета Републике Српске.

Пошто су у Борачкој организацији Републике Српске расписани  избори ,предсједник Предсједништва ОБО Дервента Чедо Вујичић  је позвао све чланове  Општинске борачке организације да се укључе у изборну активност .“ Позивам све чланове  да се укључе у изборну активност како бисмо  изабрали најбоље међу нама који ће знати  да одговоре изазовима будућег времена , којих  је у оквиру борачко-инвалидске заштите заиста много и који су заиста крупни без обзира на чињеницу што је од рата протекло више од двадесет година“, истакао је Вујичић и свим борцима честитао крсну славу.

Актуелним руководствима борачких организација  на свим нивоима истекао је мандат  па је Скупштина ове организације расписала  изборе на којима ће бити биран нови предсједник БОРС-а и предсједници мјесних и општинских организација те руководство Одбора РВИ и породица погинулих и заробљених бораца. Рок за провођење избора у мјесним организацијама је 31. март  2019. године. Свака општинска организација , па тако и дервентска , требало би да донесе своју одлуку којом дефинише број и структуру чланова Скупштине, број и структуру чланова одбора и оперативни план активности.