Општини и начелнику уручена Захвалница Одбора за помоћ Косову и Метохији

ARLOV 035
Oct 19 2018

Предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији  Милорад Арлов уручио је начелнику општине Милораду Симићу захвалницу за подршку и учешће  у пројекту „Спојимо дјецу Косова и Метохије  и Републике Српске“, којег већ седам година проводи ово хуманитарно удружење.

Општина Дервента учествује другу годину у пројекту и током ове двије године око стотину ученика  и осам наставника са Косова и Метохије је боравило у Дервенти.

Арлов се захвалио начелнику и локалној управи што су препознали важност овог пројекта и учествовали у њему.

„Током ове двије године побратимиле су се двије школе из Дервенте са школама из Партеша и Шилова.Живот Срба на Косову и Метохији је јако тежак, а нарочито Срба на југу Косова и Метохије,а ове школе су баш из тих крајева гдје су људске слободе највише нарушене. Више од 20  локалних заједница је у протеклих седам година учествовало у овом пројекту и другим хуманитарним акцијама. Сада, периоду од септембра до краја децембра проводимо хуманитарну акцију „За дјечији осмјех и здравље дјеце са Косова и Метохије“,коју су помогле многе општине и школе из Републике Српске, према својим могућностима. Средства су намијењена за болесну дјецу којих има много, нарочито у Удружењу „Подржи ме“ из Косовске Митровице  које броји 112 тешко болесне дјеце и дјеце са посебним потребама“, рекао је Арлов. Он се захвалио и свим школама, просвјетним радницима, организацијама који су учествовали у организацији доласка дјеце ,а нарочито  породицама које су примиле дјецу.

Арлов је најавио и посјету делегације Савеза општина и градова Републике Српске општинама са сјевера Косова . Он је такође изразио намјеру Одбора да покрене акцију за прикупљање средстава за изградњу дневног центра у Косовској Митровици  за потребе дјеце са посебним потребама.

Начелник општине Милорад Симић је рекао да нам је познат тежак положај Срба на Косову  и Метохији те изразио жаљење што се Дервента није раније укључила у овај пројекат. Такође је нагласио добру сарадњу са Одбором и г-дином Арловом  који ,како је рекао „ своје знање и сву своју енергију троши да помогне људима са Косова и Метохије“.

„Волио бих да се и више локалних заједница укључи у овај пројекат и да из године у године чинимо овакве добре ствари. То је најмање што можемо урадити за њихову тугу, ми морамо пружити руке, погото том младом нараштају. Најљепша ствар је дочекати ту дјецу и када крену ,видјети њихову жалост што одлазе и срећу што су били овдје. Наставићемо да пружамо подршку овом пројекту и свим другим активностима везаним за помоћ становништу Косова“, рекао је начелник Симић.

Током седам година реализације пројекта “Спојимо српску дјецу Косова и Метохије и Републике Српске” у Српској је боравило око 3.500 ученика основних школа  и око 300 просвјетних радника са Косова и Метохије.

Примопредаји Захвалнице присуствовали су замјеник начелника Синиша Јефтић и начелници Одјељења за финансије и општу управу Миле Стринић и Боривоје Голубовић.