Одржано предавање о осам вијекова постојања српске православне цркве

Danijel Mihić
Feb 10 2020

Поводом обиљежавања осам вијекова аутокефалности српске православне цркве у Народној библиотеци  „Бранко Радичевић“ одржано је предавање на тему „800 година Српске православне цркве –Преглед периода“. Предавање је одржао магистар теолошких наука и вјероучитељ из Бањалуке  Данијел  Михић, који је присутнима говорио о осам вијекова постојања српске цркве кроз историјске периоде.

„Историја српске цркве је толико широка и дубока као и  историја српског народа и без познавања те историје не може се познавати ни историја Срба ,поготово у вријеме ропства када српска држава није ни постојала. Српска црква са својим архијерејима,епископима ,патријарсима је исписивала странице наше историје али су то чинили и манастири који су сачували српски идентитет ,вјеру и писменост“, рекао је Михић и истакао да је тешко у мало времена испричати историју српске цркве али да је кроз 20 поглавља настојао да представи оно најважније .

Посљедњих тридесетак година српска црква је била ,како каже Михић, скрајнута али је посљедњих година урађено неколико доктората у којима су појашњени  периоди који су до сада били недовољно познати,а то се углавном односи на периоде  од седмог до једанаестог вијека ,раног средњег вијека  па до данашњих дана. „На основу тога могу да направим један краћи преглед  и да то развијам даље“, истакао је Михић и појаснио да планира одржати двадесет предавања у Бањалуци  на тему историје српске цркве. „Ми немамо ни приручник из историје српске православне цркве , прошло је више од 50 година од када је Ђоко Слијепчевић написао нешто такво,а ја желим да радим на томе у будућности кроз ова предавања. То је темељ за неки рад и за неку књигу  која би обухватила много података  прилагођених оку и уху јер треба да се зна историја српске цркве ,а о српској цркви знамо само дјелимично, сем Светог Саве и патријарха Павла ,све остало је у магли“,рекао је Михић.