Одржани избори у мјесним заједницама

индекс 5
Oct 08 2019

Општинска изборна комисија Дервента је данас ,8.октобра 2019.године потврдила резултате избора за чланове савјета 40 мјесних заједница који су одржани недељу, 6. октобра 2019. године. Да би био изабран савјет мјесне заједнице,у складу са Статутом општине и Одлуком о мјесним заједницама на подручју општине Дервента,  потребно је да у мјесним заједницама које имају до хиљаду бирача на изборима  гласа 30 грађана који бирају савјет од  пет чланова док је у мјесним заједницама које имају од хиљаду до три хиљаде бирача потребно да гласа педесет грађана који бирају савјет од седам чланова.

На изборе у 40 мјесних заједница је изашло укупно 1931 бирач од укупно 31.004 бирача колико се налазило на бирачким списковима за 40 мјесних заједница. Избори су успјешно спроведени у 37 мјесних заједница у којима је изашао довољан број бирача да би били изабрани чланови савјета, а у мјесним заједницама Бијело Брдо, Календеровци Горњи и Луг није изашао довољан број бирача да би били изабрани чланови савјета. За ове мјесне заједнице ће, у складу са Упутством о организовању и спровођењу избора за чланове савјета мјесне заједнице, избори бити поновљени  у року од 15 дана.

  Највећи одзив бирача је био у Мјесној заједници Црнча у којој је изашло 137  бирача, који су бирали пет чланова савјета од понуђених десет  кандидата. Бирачи у Мјесној заједници Поље су бирали пет чланова савјета од понуђених осам кандидата и бирачи у МЗ Трстенци су бирали пет чланова савјета од понуђених шест кандидата, док је у осталим мјесним заједницама била истакнута само по једна кандидатска листа. У односу на број бирача на бирачком списку, процентуално је највећи излазак био у Мјесној заједници Доњи Вишњик у којој је изашло 36,71%, у Мјесној заједници Лужани Нови је изашло 33,79 %, МЗ Куљеновци 32,09 %, у МЗ Рапћани 27,27 % и у МЗ Лужани 20,08 %. Процентуално је најмањи излазак у градским мјесним заједницама.У недељу, 13. октобра ће комисија сазвати изабране савјете ради одржавања конститутивних сједница, подјеле увјерења и избора предсједника савјета мјесних заједница.