Одржана друга сједница Групације Удружења „произвођачи рибе“

sastanak proizvođača ribe 016
Mar 05 2021

Групација Удружења „Произвођачи рибе“ одржала је данас састанак у Дервенти , на којем је расправљано о актуелном стању и политици подстицаја у овој области. Састанку су присуствовали и представници  Привредне  коморе Републике Српске  из ресорног министарства .Домаћин сједнице било је привредно друштво „Рибарство Марјановић“ из Дервенте.Учеснике је поздравио и градоначелник Дервенте Милорад Симић .

„Ово је један озбиљан састанак произвођача рибе и Привредне коморе  РС.Окупили су се највећи произвођачи  у Републици Српској и њихов рад покрива комора. Овдје у Дервенти имамо г-дина Марјановића који се тим послом бави  јако озбиљно,један озбиљан саговорник и један озбиљан привредник.У име тога и у име подршке свим лијепим стварима ми смо данас овдје и ја сам искористио прилику да их поздравим и пожелим им добар рад,а Привредној комори да се еманципује још више , она треба ово ваљано да искористи. Желим им добре закључке за будућност развоја рибарства Републике Српск“, рекао је градоначелник Симић.

Претходна година, обиљежена  пандемијом вируса корона ,оставила је велике посљедице на ова ј сектор сточарске производње па ће надлежно министарство покушати да подстицајним средствима помогне овом сектору.

Младен Стојановић, начелник одјељења за сточарску производњу  Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС је рекао да су уважили већину захтјева ове групације, с обзиром да су произвођачи  рибе у прошлој години имали значајно смањен обим производње , али је нагласио да је то све у оквиру расположивих финансијских средстава.

„Нема сектор рибарства само те посљедице, ми имамо у свим секторима посљедице ковида.Уважавајући њихове захтјев, видјели смо да су то неки приоритети и у понашали смо се у оквиру расположивих средстава. Имамо велике потенцијале и свакако ћемо у оквиру расположивих средстава настојати да ,уколико се укаже могућност, уважимо све њихове захтјеве и да ову производњу једноставно подигнемо и доведемо на један завидни ниво.За све треба вријеме  па и за ово и ја се надам да ће ове посљедице ковида и у овој години бити нешто мање у односу на претходну годину која је оставила посљедице у свим секторима сточарске производње“, истакао је Стојановић.

Драган Шепа,  секретар Удружења пољопривреде,водопривреде,рибарства, прехрамбене и дуванске индустрије је такође истакао тежак положај овог сектора.

„Низ проблема је у овој области, ако посматрамо пар година уназад ,дошло је и до пада производње посебно у шаранским рибњацима,а на основу и консултација привредних друштава подстицајне мјере нису биле  довољне за подршку самом  сектору, Ми смо иницирали да се овај сектор подржи још значајније те смо  и привредна друштва из ове области имају капиталне инвестиције за ову годину  и могу да поднесу захтјеве за адаптацију и реновирање постојећих објеката као  и изградњу нових рибњака .Такође, модернизација и увођење савремених технологија и постројења  и опреме  једна је од додатних мјера за капиталне инвестиције.Поред основне мјере,премија за производњу конзумне рибе, имамо и нову мјеру везано за откуп и прераду рибе гдје ће основни  циљ да буде реализован увезивањем са једне стране домаћих примарних произвођача са домаћом прехрамбеном индустрријом што јесте кључно да наши мали произвођачи производе за нашу домаћу прехрамбену индустрију. Овом новом мјером ћемо увелико допринијети да радимо на томе да се очува производња али и да се повећа“,рекао је Шепа . Зоран Тепић, предсједник групације произвођача и узгајивача рибе унутар Привредне коморе РС је истакао да се ради на ревитализацији и укрупњавању домаће производње рибе.“Министарство нас је значајно подржало са неким поченим и примарним мјерама које ћемо у наредном периоду да проширујемо.С обзиром да се овај вид пољопривредне производње налази тренутно на једном незахвалном нивоу развоја, а у претходним годинама је то било доста значајније и наш је задатак да се управо кроз ову групацију удружимо и извршимо ревитализацију и да постанемо значајан фактор овог дијела привреде у РС па и у региону“.

Станиша Марјановић , власник фирме „Рибарство Марјановић „Дервента  је рекао да је основна дјелатност ове фирме  производња шарана, у Дервенти имају мрестилиште, а у Херцеговини пословницу, укупан капацитет рибњака је око 350 тона.

„Ситуација је веома тешка, шаран је врста рибе која је искључиво славска риба и искључиво зависимо од ових забрана. Ове године је изузетно пала цијена рибе што значајно отежава ситуацију  у овом сектору. Подстицаји су нам све, иако ми овдје имамо значајно мање подстицаје од Федерације и реално ова грана зависи искључиво од подстицаја .Пад цијене рибе и у окружењу прави проблем и нама овдје .И цијена увоза је знатно мања испод цијене производње овдје.Потребно је захтијевати повећање подстицаја, бар да се изједначимо са Федерацијом.Добра је мјера што је ограничен увоз из ЕУ на нивоу од 75 тон“, рекао је Марјановић на данашњој сједници,

Сједници је присуствовао и  Радован Пазуревић, предсједник Привредне коморе регије Добој.