Одржан други Светосавски бал

Svetosavski bal,jpg
Feb 05 2020

Другу годину Коло српских сестара „Царица Милица“,уз помоћ Црквене општине Дервента, организовало је добротворни Светосавски бал. Предсједник Кола српских сестара Ђурђа Додиг Пијетловић је подсјетила да су традицију одржавања бала обновиле прошле године послије осамдесет година,  која је  прекинута давне 1941.године. Она се захвалила свима који су дошли и који су подржали идеју доброчинства ,светосавља и православља.

„Вечерас смо скупили један фин износ од око 10.000 КМ који ће бити утрошен на набавку грађевинског материјала за завршетак породичне куће породице  Гибаница. Породица је нама интересантна  јер су родитељи првих тројки у Дервенти“,рекла је Додиг  Пијетловић.

Средства у износу од  хиљаду марака уручена су Милану  Паштару,најбољем  дервентском студенту који је на шестој години Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци.

И ове године  Коло  је добило значајне донације. „ Добили смо значајна средства  од начелника општине Милорада Симића у износу од 3.000 КМ и предсједника Скупштине општине  Маријана Кљајића у износу од 500 КМ тако да ћемо на располагању имати 13.500 КМ“, истакла је Додиг Пијетловић.

„Чланице Кола су и ове године показале велику озбиљност у организацији једног оваквог догађаја“, истакао је протојереј ставрофор Радојица Ћетковић и нагласио  да је посебна част што је Дервента могла да угости једну такву величину какав је академик Матија Бећковић.                                                  Академик Матија Бећковић је одржао пригодну бесједу. „Још је књаз Милош прекоревао Грке који су били трговци у Београду ,а који су се опирали  да славе Светог Саву .Он је говорио да ми вама сваког црквењака засветисмо ,а ви нећете једног нашег Светог Саву.   Свети Сава је збирно име нашег народа,он је уствари друго име за Исуса Христа.Колико смо одани Светом Сави толико смо одани спаситељу свијета“,рекао је Бећковић.

Поред надахнуте бесједе Бећковића,Светосавско вече су употпунили и најбоља млада фрулашица Србије Неда Николић, КУДМ „Босиљак“, рецитатори СКУД-а „Дервента“, музичка група „Мој рођак са села“ и професор музике Милијана  Жунић.