Очувати тековине антифашизма и народноослободилачког рата

IMG_0120
Feb 12 2021

Општинска  организација СУБНОР-а  одржала  је јуче (11.02.2021.) сједницу Скупштине ове организације и усвојила извјештај о раду и финансијски извјештај за 2020.годину те програм рада за 2021.годину.

Предсједник  ОО СУБНОР-а Борислав Прерадовић је истакао да је веома важно да се сачувају тековине  антифашизма и народноослободилачке борбе те да су то управо главни задаци организације. Оне се могу сачувати  прије свега обиљежавањем значајних датума из историје .

„Пандемија је направила проблем у многим удружењима  и организацијама али без обзира на пандемију , ми смо успјели да обиљежимо све значајније датуме у скромнијем облику. Обиљежили смо 19.април,Дан ослобођења Дервенте ,9 .мај  -Дан побједе над фашизмом, обиљежени су и 4.јули у Појезни  и 27.јули у Календеровцима  као и  9.септембар у Лугу и  4.новембар у Босанском Дубочцу“, рекао је Прерадовић и поручио да ће настојати да се сви важнији датуми достојанствено  обиљеже и ове године. Изнио је и планове обнове споменика у текућој години  па је планирамо да се заврши обнова споменика у Босанском Дубочцу и Појезни , споменика у Новим Лужанима и Жеравцу и спомен чесме у Осојцима и Сочаници. Планирана је и обнова бисте Здравка Челара која би била постављена у партизанском гробљу.

Истакао да је један од важнијих задатака овог удружења посјета  преживјелим учесницима рата и сарадња са локалном управом.

„У току прошле године имали смо и пуну подршку локалне управе и начелника Симића, затим Одсјека за борачко-инвалидску заштиту те добру сарадњу са Општинском борачком организацијом“, рекао је Прерадовић.

Предсједник Предсједништва Општинске  Борачке организације Чедо Вујичић  је рекао да је свим организацијама ,које су проистекле из различитих ратова, заједнички циљ да се боре за мир и слободу.

„То су универзалне цивилизацијске вриједности  које окупљају и нас и вас. На многим догађајима се заједно присјећамо  и обиљежавамо  важне датуме како из новије тако и из даље историје. Управо због тога је важно да се држимо заједно и да стремимо ка истим циљевима“, рекао је Вујичић.