Обиљежено 75 година од преласка славонских партизана у Босну и Херцеговину

dubočac
Nov 06 2018

Општинска организација дервентског СУБНОР-а и поштоваоци Народноослободилачке борбе у суботу  су у Дубочцу обиљежили 75. годишњицу од преласка 12. славонске бригаде преко Саве из Хрватске у Босну и Херцеговину.

Предсједник дервентског СУБНОР-а Боро Прерадовић каже да је обиљежавање овог значајног датума ,који је везан за  историју овог краја, почело  прошле године.

„Припадници Славонске бригаде, у садејству са домаћим јединицама, започели ослобађање овог дијела тадашње државе. Сви датуми НОБ-а требају бити вредновани с обзиром да су пале многе жртве за слободу коју ми и данас уживамо“, нагласио је Прерадовић.Он је појаснио да су нацисти и њихови сарадници окупирали територију од Дубочца па све до Бањалуке, те да је преласком 12. славонске бригаде започела велика офанзива за ослобађање.

Рођени Дубочанин Мирхет Фејзић, иако већ дуже од пола вијека живи у Загребу, редовно посјећује завичај и са сјетом се присјећа пријератног обиљежавања овог датума.

„Прошле године сам присуствовао наставку обиљежавања овог датума и јако ми је драго, као и већини Дубочана, што је ова традиција настављена. Некада, прије рата, на обиљежавања су долазили учесници борбе попут генерала-потпуковника Лазе Видовића, комесара Пере Цара и других савременика. Сматрам да је тај период био једно љепше вријеме и зато је ова иницијатива хвале вриједна“, рекао је Фејзић.

Начелник општине Милорад Симић подсјетио је да СНСД донио платформу о заштити тековина НОБ-а.

„На подручју Дервенте ово је четврто спомен обиљежје из тог периода на којем се бар једном годишње подсјетимо неког значајног датума и палих бораца против фашизма. Обновили смо споменике у Појезни, Агићима и Календеровцима, а наставићемо их обнављати и убудуће, казао је Симић.

Вијенце у част палих жртава положиле су делегације СУБНОР-а, општинског руководства, те СНСД-а и СП-а.