Никола успјешно презентовао свој рад на Тоби комуникатору

ZAG5
Oct 29 2018
На позив хрватске рачунарске фирме „Е-глас“ ,дјечак Никола Шаиновић из Дервенте је учествовао на међународној конференцији за асистативну рачунарску опрему ,која је одржана у Загребу. Никола је био и једини представник из Републике Српске и БиХ.

Николиним родитељима је била велика част што је Никола  добио такву шансу да пред стручњацима из 10 земаља свијета и 35 предавача који су били присутни ,покаже  све што  је до сада савладао радећи  на свом Тобију и он је својом презентацијом изазвао велику пажњу присутних.

Циљ ове конференције је био да се одговори на питање како особама са посебним потребама  помоћи у комуникацији са околином уз помоћ оваквих рачунара те на који начин им што више олакшати и овако тежак живот,а родитељима, који имају дјецу са посебним потребама, ово је била прилика да се упознају  са савременом опремом која је потребна овој популацији да  колико-толико покушају да организују нормалан живот и да виде на који начин се ради са таквим лицима.Никола је за осам мјесеци рада на Тобију савладао много и  презентовао учесницима конференције шта је научио у школи у Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“и како комуницира са околином.

Хуманитарну акцију за прикупљање средстава за куповину Тоби комуникатора покренуо је начелник општине Милорад Симић и акцији су се одазвали привредници, јавне установе, грађани, удружења и средства су веома брзо прикупљена. Никола је прва особа са посебним потребама која је добила овај рачунар на подручју Републике Српске.

Никола има тежи облик церебралне парализе, непокретан је, покрети су му неконтролисани, комуницира очима, препознаје слова, бројеве,има усвојен бројни низ,облик и величину предмета.

Никола показује потребу за дружењем и комуникацијом са околином. На основу достављење документације о његовом здравственом стању, фирма која се бави  израдом оваквих комуникатора „Е-глас“ из  Ријеке направила је комуникатор који може задовољите његове  потребе и способности у комуникацији са родитељима, учитељицом и околином.

 

.