Начелнику Симићу уручено писмо намјере о братимљењу са руским градом Мичуринском

srbac,jpg 030
Oct 16 2020

Начелник општине Милорад Симић присуствовао је јуче у Српцу  пригодној свечаности поводом завршетка манифестације „Да се не заборави“,која је организована поводом обиљежавања  75 година побједе над фашизмом  и отварању манифестације „Дани Русије у Српцу“,у оквиру које је представљена изложба фотографија и докумената о борбама и догађајима у Другом  свјетском рату.

Српски и руски народ имају јаке историјске, вјерске и културне везе које су нераскидиве па је због тога потребно још значајније радити на учвршћивању међусобног пријатељства и јачању сарадње између Републике Српске и Руске Федерације. То је порука коју су са манифестације  послали њени организатори Народна библиотека Српца и покровитељ манифестације Амбасада Руске Федерације у БиХ.

Управо са циљем успостављања још чвршће сарадње српског и руског народа, први замјеник-савјетник  руског амбасадора у БиХ Алексеј Керестеџијанц уручио  је писма намјере о братимљењу начелницима општине Дервента са градом Мичуринском  и општине Станари са градом Расказовом. Како је речено, оваква писма ће ускоро бити уручена и општинама Градишка ,Брод и Србац. Сарадња ће се одвијати на културном, научном,привредном , спортском пољу,а потписивање званичних докумената о братимљењу биће реализовано наредне године, када то дозволи епидемиолошка ситуација.

Директор Народне библиотеке Бранко Савановић је овом приликом истакао да су улога и жртве српског и руског народа биле немјерљиве  па је то био и основни мотив да се организује ова манифестација и изложба докумената како би од заборава сачували догађаје из наше заједничке прошлости.

Замјеник  амбасадора Керестеџијанц је рекао  да је цијела ова година у Русији протекла у знаку славе и сјећања на побједу над фашизмом те истакао:“Посебно нас радује да имамо добре односе Амбасаде Руске Федерације са општинама чији су начелници данас овдје. Ми подржавамо све активности које локалне власти и активисти предузимају у циљу развоја наших пријатељских односа не само у култури ,науци већ и у привреди. Веже нас и заједничка историја па смо  на 30 плаката представили архивске снимке и материјале који приказују ослобођење земаља југоисточне Европе од нацистичке окупације од стране Црвене армије уз подршку Народноослободилачког и партизанског покрета“, рекао је Керестеџијанц.

Свечаности су поред замјеника Керестеџијанца  и  аташеа  за културу  у Амбасади Руске Федерације Анастасије Гајдаљонак, присуствовали и начелници општина  Србац Млађан Дргосављевић, Станара Душан Панић  те делегација Рафинерије нафте у Броду на челу са генералним директором Караљус Анатолијем Ваславичем .