Начелник Симић посјетио нови засад љешника у Великој

naslovna-08
Jul 08 2020

Начелник општине Милорад Симић посјетио је насеље Велика и обишао плантажу љешника  Сеада Диздаревића ,Дервенћанина који  живи и ради у Сједињеним  америчким државама,а који је одлучио да у свом родном мјесту финансира садњу овог орашастог  плода .Инвестицијом ,која  је вриједна неколико стотина  хиљада марака, руководи предузеће  „Еко босанска Посавина“. Сеад је кроз бројне инвестиције остао везан за свој завичај. Посљедња у низу је велика плантажа љешника на 240 дунума,а у припреми је и површина од око 320 дунума. На плантажи је до сада засађено 16.500 садница, а род се очекује од пете године.

„Сеад  Диздаревић,који је доста давно отишао у Америку,уз свој пословни успјех тамо, остао је везан за свој завичај,у смислу да је поред подршке у обнови Велике од инфраструктуре до властите куће,одлучио да инвестира на овом простору у смислу повратка  ове земље у функцију која је била прије протеклог рата. Мислим да  он са улагањима које чини , даје свој допринос да овој дивној земљи која је била претворена у шикару ,врати првобитну  намјену. У прилици сте да видите да је на простору од 560 дунума земље планирана садња, 240  дунума је већ доведено у статус  културе љешњика. Други дио земљишта је припрема  и то ће идуће јесени бити доведено у функцију  односно посађено са новим насадом“, истиче координатор послова  Ахмет Карабеговић и додаје да су на читавом послу који је обављан годинама,ангажоване су све домаће фирме,од „Геокопа“ који је санирао оштећени прилазни пут плантажи до „Еко босанке Посавине“ која има своје капацитете, огромне количине земље и која им помаже односно која оперативно реализује све ово што г-дин Диздаревић  жели.

„Драго нам је што је начелник данас овдје .Били смо у контакту са њим од самог почетка реализације , добили смо његову подршку и наш је интерес  да и даље имамо добру сарадњу са локалном управом,у што не сумњам“, рекао је Карабеговић и захвалио се начелнику на подршци.

На обострано задовољство ,подршку овој инвестицији пружа локална управа. О покретању пројекта плантаже љешника било је ријечи и прије пар година.

„Моја комплетна подршка овој причи .Наши подстицаји су за оволике пројекте мали али за мање насаде ми дајемо 1,20 КМ по свакој садници .Ова господа нису ни поднијели захтјев за подстицај.За оволику инвестицију то и не значи пуно. Њима је засигурно већа   сатисфакција и веће задовољство да  управа, на челу са мном, ово подржава,да смо стално у току ,да дајемо подршку“, истакао је начелник Симић.

Бранислав Чокић, инжињер воћарства и виноградарства , истиче да је засад љешника посађен јесенас са двогодишњим садницама и први род се очекује у петој години  те да ће пласман цјелокупног рода бити на инострано тржиште.