Министар Сребренка Голић боравила у Дервенти

srebrenka golić 103
Nov 12 2020

На објекту Стручне и техничке школе У Дервенти  завршени  су радови у оквиру  пројекта енергетске ефикасности,који су финансирали Влада РС односно Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС и општина Дервента.Радови су завршени у року од два мјесеца, а ученици школе су добили знатно боље услове за одвијање наставног процеса  и практичне наставе.

Школу је данас ,заједно са начелником општине Милорадом Симићем ,његовим сарадницима и народним послаником Игором Жунићем , посјетила министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију  Сребренка  Голић.

Министар Голић је изразила задовољство завршетком радова али и  добром сарадњом школе, локалне заједнице и надлежног министарства.

„Ово је примјер једног доброг односа локалне власти са институцијама Републике Српске  односно са Владом РС и њеним министарствима. Задовољство ми је да данас могу обићи објекат  који је енергетски опремљен ,у који је Влада РС путем нашег министарства уложила преко 440 хиљада КМ. Ово је објекат који има преко 1.880 м2,овдје је урађена термичка изолација, замијењени су прозори,кровна конструкција,завршен је машински дио објекта у оном обиму колико то овај пројекат захтијева. Битно је нагласити да је објекат завршен за непуна два мјесеца прије рока. Објекат је завршила локална грађевинска фирма. Сама чињеница да овдје послује 820 привредних субјекта, да је 31. пословни субјекат инострани, да на подручју општине Дервента ради око 7 хиљада радника говори о одговорности и добром раду руководства општине односно начелника Милорада Симића“, рекла је Голићева и додала да је  добар примјер како једна техничка школа има добар однос са локалном влашћу и даље са министарствима Владе односно са потребама привреде Дервента јер школује  кадрове за конкретне привредне субјекте, спаја теорију и праксу, те тиме омогућује да завршени средњошколци могу наћи запослење у привредним субјектима који послују на подручју Дервенте.

Задовољство завршетком радова на објекту и добром сарадњом локалне заједнице и републичких органа  изразио је и начелник општине Милорад Симић.

„Дервента је данас обрадована посјетом  министрице  Голић  као и сваки пут када добијемо нови благослов кад год неко дође из врха  наше нам  драге  државе. Повод је лијеп. Ово је средњошколски центар и када би данас правио резиме могу рећи да је овдје уложено преко два милиона марака. Међутим,има и друга важна прича. Добро је да смо са надлежним министарством водили ваљану уписну политику. Наиме ,Дервента има преко 820 привредних субјеката,од тога је 31.страна компанија са високим технологијама. Уз њихову помоћ, наше разумијевање и прихватање,уз ангажовање професора, директора ми смо правили уписну  политику да данас овдје имамо тренажере, ЦНЦ машине .Овдје се дјеца обучавају и њих чека посао чим заврше то основно образовање, чекају их стипендије код привредника ако хоће да наставе школовање. Ја сам добро задовољан овом причом. У принципу, овдје је спојено и привреда и школство и политика. Моја душа је просвјетна и разумијем шта значи школовати дјецу за посао који га чека. Велико ми је задовољство да смо уз разумијевање Владе РС,ресорног министарстава, страних организација, привредних субјеката учинили ову љепоту од објеката“, рекао је начелник Симић.

 Ни директор школе Бранка Јовић није крила задовољство реализацијом овог значајног пројекта.

„Задовољство ми је што сам данас овдје и што свједочим завршетку пројекта енергетске ефикасности  Стручне и техничке школе. Ово је велика ствар  и за школу и за наше ученике али и за читаву општину Дервента. Овај пројекат је резултат добре сарадње између школе,локалне заједнице и надлежних министарстава који  су дали пуну подршку и препознали вриједност овог пројекта и препознали  да улагање у образовање и младе снаге даје резултат. Овим пројектом ће увелико бити побољшани услови у школи ,а ми ћемо се и убудуће трудити да осавремењивањем наших учионица за практичну наставу  оспособимо наше ученике за тржиште рада и да у доброј сарадњи са привредом изведемо младу радну снагу која ће бити припремљена да ради и да остаје овдје гдје јесмо јер нам је то циљ“,истакла је Јовићева и додала је да школа има широку лепезу занимања која су потребна тржишту рада и правилним планирањем уписне политике ту конструкција се завршава  на задовољство ученика ,родитеља и самих просвјетних радника .Комбинацијом теорије и праксе ученицима се пружа свеобухватно знање и оспособљени су за тржиште рада. Она се захвалила општинској управи, начелнику општине, ресорном министарству који  су  препознали  важност овог пројекта.

Значајна инвестициона улагања у побољшање наставног процеса су у протеклој години била и у Средњошколском центру „Михајло Пупин“.

„„У континуитету уназад пар година настављамо са инвестицијом у оквиру СШЦ „Михајло Пупин“.У овој години смо завршили реконструкцију фискултурне сале и библиотеке у нашој школи. Морамо да нагласимо да библиотека има преко 20 хиљада књига и веома је значајно што је извршена реконструкција тог објекта. Ове године смо се бавили и инвестицијама које се односе на побољшање наставног процеса односно свега онога што доводи до напредовања у образовању .Успјели смо ове године да уз помоћ фирме „Тексимп“ из Зенице и дервентских фирми „Феромастер“, „Тим Електротехник“ и „МБ Моторс“ завршимо пројекат оснивања „Ресурсног центра за машинска занимања“ као мјеста на коме ће се обављати настава на савременим ЦНЦ машинама .Набавили смо уз помоћ начелника општине 17 лаптопа, 16 рачунара и 7 процесора што је веома битно у раду наше школе“,рекао је директор  Предраг Дринић и захвалио се начелнику општине, министру Сребренки Голић и министру просвјете Наталији Тривић на пруженој подршци у реализацији пројеката и народном посланику Игору Жунићу на координацији између школе и надлежних министарстава .