„Колом пријатељства почело обиљежавање 25 година рада СКУД „Дервента“

skud-derventa2018
Nov 06 2018

Српско културно-умјетничко друштво “Дервента“одржало је у суботу ,у препуној сали Центра за културу, концерт фолклора “Коло пријатељства” којим је започето обиљежавање 25 година рада овог друштва.

Дервентској публици прво су се представили млађи и старији полазници школе фолклора СКУД „Дервента“, а потом и чланови Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” из Прњавора, Фолклорног ансамбла “Свети Никола” из Трстеника и Централног културно-умјетничког друштва “Лепа Радић” из Градишке.  Након наступа женске пјевачке групе СКУД „Дервента“, своје вјештине су показали учесници   на виолини и шаргији, а потом су своје игре представили  и Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Брчког, Фолклорно удружење грађана “Мотајички вук” из Српца, који су по први пут учествовали  на манифестацији, сви ансамбли друштва домаћина, да би концерт био завршен додјелом захвалница и заједничким колом свих учесника.

Потпредсједник друштва Слађана Гаврић рекла је да Коло пријатељства има за циљ да окупи управо пријатеље СКУД „Дервента“ и да се они представе дервентској публици.

 „ Наши чланови кроз рад друштва стичу пријатеље у читавој Републици Српској и БиХ, али и региону и широм свијета. Лијепо је социјализовати дјецу на тај начин и омогућити им да виде нека мјеста која иначе не би. Тренутно имамо око 150 чланова у три ансамбла, школи фолклора, женској и дјечијој пјевачкој групи, те инструменталистима на шаргији и виолини“, рекла је Гаврићева, и  додала  да су у току припреме за обиљежавање четврт вијека постојања друштва које ће се обиљежити у априлу наредне године.

 Дугогодишњи члан СКУД Дервента је и Дејан Шукурма, који је током протеклих десет година, поред игре, пјевао и свирао на наступима друштва домаћина.

„Доста младих људи можда не прихвата традицију онако како треба, јер је то дио културе који одржава српски народ. Дио младих није заинтересован за фолклор, али мислим да у томе гријеше јер је фолклорна умјетност дивна и повезује нас са пријатељима са људима из других градова и држава. Упознао сам доста пријатеља и мислим да је то највеће богатство, рекао је Шукурма.

Умјетнички директор Фоклорног ансамбла “Свети Никола” из Трстеника Далибор Манџукић каже да је сарадња са дервентским друштвом почела прије пет године, те да је увјерен да ће бити настављена.