ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ДЕРВЕНТА

Конкурси и огласи

СпортВријеме

УГОСТИТЕЉСТВО


Традиционална исхрана представља значајан и интересантан сегмент дервентске туристичке понуде, a дервентски крај има добре услове за узгој шљиве и винове лозе, од којих се добијају квалитетне ракије и вина.

Традиционална храна - Основа исхране која је карактеристична за дервентски крај у прошлости била је хљеб, а бесквасни хљеб називао се погача, хљеб од кукурузног брашна назива се куруза или кукуруза. Бунгур је врста каше која се некада припремала од пшеничних зрна уситњених пребијањем, која се кувају и зачињавају. Јагле су се кувале од пребијеног кукурузног зрневља заливеног млијеком. Скроб је врста ријетке каше, која се кува од сваке врсте брашна тако што се у воду која кључа досипа брашно и мијеша, ако се кува гушће и дода се маст или масни сир, онда је то цицвара, а ако се кува од кукурузног брашна, онда је то пура. Кешке је јело које се припремало само о празницима тако што се са бунгуром од пшеничног зрневља стављала цијела кокош и то би се кувало док се не одвоји месо од костију, које би се потом вадиле, а смјеса зачињавала и потом јела. Пријеснац се прави од рјеђег замијешеног тијеста од пшеничног или кукурузног брашна, додају се сир или кисели кајмак, па се то испече, а потом прелије кајмаком. Пита направљена само од печених кора називала се гужвара, а посебна врста пите је груша, која се прави од грушевине, млијека које је измужено након што се крава отелила.

Пиће - „Ресторан Еден“, власништво Бошка Асентића из Босанских Лужана производи шљивовицу, јабуковачу и крушковачу, а добитници су бројних награда за квалитет. „Дарс-воће“ у Куљеновцима, власништво Драге Ножице, производи јабуковачу, сеоско домаћинство Душка Јеврића производи шљивовицу – Сабор и сеоско домаћинство Мире Асентића из Куљеноваца производи Куљеновачку шљивовицу, јабуковачу и крушковачу. У дестилерији манастира у Доњој Бишњи производи се крушковача – виљамовка и ликер од вишања. У самостану на Плехану производи се траварица Плеханка. Производњом вина бави се „Виногради Кузмановић”, власништво Пере Кузмановића из Мишинаца, а бијело и црно.

Храна и пића се могу конзумирати у бројним кафићима и ресторанима у Дервенти. Од кафе барова у центру Дервенте истичу се: Тријумф, Гинис (Guinness), Галвинг (Gullwing), Рио бар, Грал, Кју (Q), „М“, Вагабонд, Елком, Фeмили (Family), Хипер Корт, Дел Капо (Del Capo), Кобра (Cobra) и Париз (Paris). Осим ресторана који се налазе у оквиру хотела и мотела, на подручју Дервенте истичу се и други ресторани:

„Ловац“, Дервента

„Наполи“, Дервента,

„Нада“, Дервента,

„Биг Бен“, Дервентски Луг

„Коктел“, Дервентски Луг

„Стари Храст“, Босански Лужани,

„Стари Млин“, Горњи Календеровци

„Мара и лоле“, Босански Лужани.Број прегледа: 20189

Назад
Врх странице
Избори 2018БуџетСкупштински материјалЈавне расправе


Линкови

Grb Општина Дервента
ЈИБ: 4400164060007
Шифра: 027
Жиро рачун:
5550080125200339

Контактне информације
Адреса: Трг ослобођења 3
Телефон: +387 53 315 106
Факс: +387 53 315 105

Email: info@derventa.ba
Сервисне информације