ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ДЕРВЕНТА

Конкурси и огласи

СпортВријеме
ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ
Народна библиотека "БРАНКО РАДИЧЕВИЋ" Дервента
Адреса:
   Трг ослобођења 2
   74400 Дервента
Тел./факс: 053/332-961
Е-маил: nbbrderv@teol.nett
ЈИБ: 4400153960006

Директор:

Мирјана ПЛИСНИЋ


Прва библиотека у Дервенти основана је давне 1945.године, а у библиотеку је прерасла из једне од најстаријих читаоница у бившој БиХ која је основана 1888. године. Зграда Народне библиотеке Бранко Радичевић потиче из аустроугарског периода, грађена је у псеудо-маурском стилу и као таква је проглашена спомеником културе и заштићена законом од стране Завода за заштиту споменика РС. Библиотека има своју едукативну и културолошку функцију, а оснива је, подржава и финансира локална заједница. Фонд библиотеке тренутно износи око 40.000 књига
Библиотечка дјелатност се обавља у организационим јединицама и то: Одјељење за одрасле читаоце, Одјељење за дјецу и Реферат завичајне збирке.
Библиотека има 1.500 чланова. Чланарина за одрасле на годишњем нивоу износи 10 КМ, за ђаке и студенте 5 КМ, док су дјеца погинулих бораца , пензионери, предшколска дјеца и првачићи ослобођени плаћања чланарине.
Одјељење за одрасле читаоце

Књижни фонд одјељења за одрасле читаоце посједује фонд од око 32.000 књига које су намијењене читаоцима старијим од 14 година. У саставу Одјељења налази се Општа и Студијска читаоница са 36 мјеста за учење. Цјелокупан фонд овог одјељења смјештен је према УДК систему и приступ фонду је слободан. У Општој читаоници читаоци могу свакодневно прочитати дневну штампу, а на располагању су им и три рачунара са сталним приступом интернету.
Одјељење је ове године богатије за 94 свезка наслова који су купљени у складу са жељама и потребама корисника и за 169 књига који су Библиотеци поклонили суграђани. Рад Одјељења је обиљежен сарадњом са културним и образовним установама , а посебно са средњим школама, организовањем културних вечери, промоција књига, такмичења у рецитовању и писању литерарних радова.
У протеклом периоду велика пажња је посвећена стручној обради књига у програму Публико 2004.

Одјељење за дјецу


Одјељење за дјецу народне библиотеке Бранко Радичевић посједује фонд од око 8.000 књига са садржајем прилагођеним дјеци до 14 година. Цјелокупан фонд је стручно обрађен и приказан у оквиру алфабетског и електронског каталога.
У склопу одјељења се налази читаоница са 10 читаоничких мјеста. Рад са дјецом доприноси стварању и јачању читалачких навика код дјеце најмлађег узраста којима се развија стваралачка машта и оспособљава их да буду одговорни грађани, а уједно пружа и помоћ у васпитно-образовном процесу свима који у њему учествују.
Сви ученици првих разреда основних школа са подручја општине су чланови Библиотеке. У оквиру овог одјељења корисници могу похађати и Школицу енглеског језика, а корисници предшколског узраста и креативну радионицу Маштовница за коју је Библиотека обезбиједила комплетан материјал за креативан рад са полазницима. Редовно се организују се и играонице за дјецу.
Реферат завичајне збирке

У оквиру овог Одјељења врши се процјена библиотечке грађе, реинвентарисање и инвентарисање монографских и серијских публикација и ефемерне грађе. Фонд монографских публикација завичајног карактера има укупно 492 свезка (396 наслова) обрађених у програму Публико 2004.
Ефемерна грађа је засебан фонд ове организационе јединице, тренутно у фонду фотографија има 2.238 фотографија, а у фонду исјечака из штампе има укупно 1900 јединица.
Фонд ефемерне грађе има укупно 579 јединица обрађене и разврстане грађе.

У склопу библиотеке сада се налази и одјел са књигама које су припадале Светосавској омладинској задрузи са око 2.000 књига које су дате библиотеци на чување и које се на располагању читаоцима.
Музејска дјелатност

Служба завичајне збирке је проширена дјелатност библиотеке и бави се музејском дјелатношћу. Основни циљ њеног постојања је очување традиције и културне баштине дервентског краја . Посјетиоцима су на располагању три изложбене поставке и то: етнолошка, археолошко-геолошка и историјска. Ове године Музеј је по четврти пут организовао културну манифестацију Ноћ музеја, а у циљу очувања традиције, културне баштине и приближавања музеја као мјеста забаве, разоноде и учења, организоване су креативно-едукативне радионице за дјецу предшколског и школског узраста али и за старије грађане.

: 9010

Назад
Врх странице
БуџетСкупштински материјалЈавне расправеЛинкови

Grb Општина Дервента
ЈИБ: 4400164060007
Шифра: 027
Жиро рачун:
5550080125200339

Контактне информације
Адреса: Трг ослобођења 3
Телефон: +387 53 315 106
Факс: +387 53 315 105

Email: info@derventa.ba
Сервисне информације