ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ДЕРВЕНТА

Конкурси и огласи

СпортВријеме

19.05.2017 14:01:25 [Протокол]

Јавна расправа о Нацрту Статута општине

 

 

 

 

 

Скупштина Скупштина општине Дервента је на 6.сједници,одржаној 5.априла 2017. године разматрала и прихватила Нацрт Статута општине Дервента и исти упутила на јавну расправу.Крајњи рок за достављање приједлога и примједби био је 5.мај 2017. године.
Јавна расправа је одржана 26.априла 2017. године и истој је присуствовало 16 учесника.На расправу су били позвани заинтересовни грађани,представници мјесних заједница,одборници, политичке странке и удружења грађана.И поред проблема са којима се сусрећу мјесне заједнице ,а које се односи на питање њиховог статуса,ниједан представник мјесних заједница није присуствовао расправи.
До 5. маја 2017.године приједлоге, мишљења и примједбе доставили су Борачка организација Дервенте и ОО Српске демократске странке.
У уводном излагању на расправи, секретар СО Сања Малешевић је  навела најбитније измјене у Нацрту Статута у односу на важећи Статут,а које се односе на Дан општине, историјске датуме које ће обиљежити општина као и да Нацрт Статута нема одредбе о крсној слави општине.Одредбе се мијењају ради усклађивања са Законом о локалној самоуправи.Малешевићева је објаснила разлоге ових битних измјена и навела да је празник општине Дервента, дефинисан као Дан општине Дервента и да се обиљежава 28. августа. Борачка организација општине је поднијела приједлог  да се као историјски датуми,које ће обиљежавати општина,наведу 19.април као Дан ослобођења општине у Другом свјетском рату и 4. јули Дан ослобођења у Одбрамбено-отаџбинскомрату.Иницијатива коју је поднијела Борачка организација општине да се обиљежава 4.јули као Дан ослобођења општине лежи у чињеници да се као дан ослобођења општине обиљежава датум када је ослобођен административни дио општине.Када је у питању крсна слава општине, ни Законом о локалној самоуправи,а ни Законом о празницима  није регулисано да општина,као јединица локалне самоуправе, може имати крсну славу те да се такве одредбе статута од стране Уставног суда проглашавају да нису у складу са Уставом,с обзиром да је то вјерски празник са којим се сви грађани мултиетничке општине не могу идентификовати,при чему се доводе у неравноправан положај.
Милан Ђукић,делегат у вијећу народа РС,се осврнуо на поглавље X  Нацрта Статута општине, а односи се на однос републичких органа и органа Општине и заштиту права локалне самоуправе.Ђукић је рекао да лично има примједбу на чл.143 који регулише да Народна скупштина, на приједлог Владе, може да распусти скупштину општине из разлога прописаних законом,а што је преузето и у Нацрту Статута.Сматра да ова одредба није демократска  јер су одборници општине изабрани демократским путем, непосредно од грађана и да нико нема право да распусти легитимно изабрану власт те додао да се плаши злоупотребе ове законске одредбе.
Чедо Вујичић,в.д.директора ЈП "Дервентски лист и Радио Дервента", се у својој расправи осврнуо на информисање односно на дио Статута којим се уређује јавност рада органа Општине.Чланом 96 Нацрта Статута регулисано је давање информација о раду органа општине те навео да би било добро да је Законом регулисано да начелник и предсједник СО овласте службеника за давање информација.Апеловао је такође да се сједнице СО преносе путем електронских медија.
Примједбе на Нацрт Статута доставила је Српска демократска странка које се односе на чл.3, 9, 10 и 11. Код набрајања насељених мјеста СДС тражи да се назив  Церани,замијени називима насељених мјеста Доњи и Горњи Церани,а умјесто назива Осиња,називима Доња и Горња Осиња.
Друга примједба се односи крсну славу те странка тражи да се иза ријечи "празник општине" дода и "Крсна слава општине" правдајући то чињеницом да је то дугогодишња традиција и да се више од 160 година слави Велика Госпојина и организује Дервентски вашар те да се 29. септембар обиљежава,као и до сада као Дан ослобођења општине у Одбрамбено -отаџбинском рату, а 4. јули као Дан ослобођења града. У чл. 11 стоји да Општина установљава и додјељује општинска признања.СДС је ставила примједбу да се ријеч општина замијени са Скупштина општине и да се дода став 3 који би гласио "Великогоспојинска повеља је највеће општинско признање".
О сви овим приједлозима треба да се изјасни начелник општине, као предлагач,а коначну ријеч ће дати одборници на сједници Скупштине општине,заказаној за 26. мај.
Своје мишљење о овим документима дала је и Комисија за прописе СО, на сједници одржаној 15.маја.Број прегледа: 97

Назад
Врх странице
Буџет


Скупштински материјалЈавне расправеЛинкови

Grb Општина Дервента
ЈИБ: 4400164060007
Шифра: 027
Жиро рачун:
5550080125200339

Контактне информације
Адреса: Трг ослобођења 3
Телефон: +387 53 315 106
Факс: +387 53 315 105

Email: info@derventa.ba
Сервисне информације