ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ДЕРВЕНТА

Конкурси и огласи

СпортВријеме

18.05.2017 09:06:05 [Протокол]

Потписани уговори о обнови шест кућа на подручју општине

 

 

 

 

 

 

Министар за избјеглице и расељена лица РС Давор Чордаш и начелник општине Милорад Симић потписали су јуче трипартитне уговоре о изградњи шест индивидуалних стамбених објеката за шест изабраних корисника.Уговори су потписани у оквиру Пројекта реконструкције стамбеног фонда који се финансира из кредитних средстава Саудијског фонда за међународни развој-САФ, у износу од 22 милиона КМ и намијењен је Босни и Херцеговини за реконструкцију 917 стамбених јединица за избјеглице и расељена лица у мјесту пријератног боравка.
Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске ће, као имплементатор пројекта, пружити помоћ у обнови индивидуалних стамбених јединица за укупно 374 породице, од чега на подручју Републике Српске 111 породица, а на подручју Федерације за 263 породице.
"Ријеч је о пројекту Саудијског фонда који је ипак био закочен скоро двије године, то су кредитна средства и ми смо прије пар мјесеци разговорали са људима из фонда и успјели смо покренути пројекат.Што се тиче Хрвата на простору РС ће бити обновљено негдје око 40 и у Федерацији око 70 индивидуалних објеката,а што се тиче Срба већи дио ћемо радити на подручју Федерације.Обнову бошњачких кућа финансира Федерација и у РС и у Федерацији ",рекао је министар Чордаш и истакао да су Министарство и Влада за протекле двије године припремили значајан број пројеката и да је ријеч о износу од 80 милиона КМ и обнови око двије хиљаде стамбених јединица те да се нада да ће један дио тих пројеката да буде имплементиран иако је,како каже, све мањи интерес донатора за ове просторе јер су се у задњих неколико година појавила и нова кризна подручја и нове избјеглице.
Укупна вриједност радова за шест наведених објеката у Дервенти износи 220.425 КМ, а биће обновљена три стамбена објекта у Бијелом Брду, и по један у Дажници, Пољу и Рабићу.
Начелник Милорад Симић је изразио задовољство овом обновом. "Увијек се обрадујем када се обнављају куће и када се људи враћају у Дервенту.Ова локална заједница има и даље потребу за донаторима када је ријеч о обнови кућа", рекао је Симић и додао да су значајан допринос реализацији  пројеката обнове кућа дали министар Чордаш и потпредсједник РС Јосип Јерковић.
Послије потписивања уговора,извршен је обилазак локације корисника.Шимо КЉајић,један од корисника, се захвалио донаторима што ће његова кућа бити обновљена, наводећи да је дуго чекао на то и да жели да се врати из Њемачке гдје се тренутно налази.
Потписивању уговора присуствовали су и потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић и предсједник Скупштине општине Маријан Кљајић.Број прегледа: 83

Назад
Врх странице
Буџет


Скупштински материјалЈавне расправеЛинкови

Grb Општина Дервента
ЈИБ: 4400164060007
Шифра: 027
Жиро рачун:
5550080125200339

Контактне информације
Адреса: Трг ослобођења 3
Телефон: +387 53 315 106
Факс: +387 53 315 105

Email: info@derventa.ba
Сервисне информације