ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ДЕРВЕНТА

Конкурси и огласи

СпортВријеме

17.03.2017 16:20:23 [Протокол]

Отворена стоматолошка амбуланта и промовисани значајни пројекти у средњим школама

 

 

 

 

 

 

На пригодној свечаности поводом отварања стоматолошке амбуланте у објекту средњих школа те завршетка пројекта реконструкције објекта у ЈУ Средњошколски центар "Михајло Пупин" и почетка реализације "Пројекта енергетске ефикасности" у Стручној и техничкој школи , министар здравља и социјалне заштите Републике Српске  Драган Богданић је истакао да  отварање стоматолошке амбуланте представља позитиван примјер и добар начин да здравствена заштита у овој области буде доступна школској дјеци.Он је рекао да је директор Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран препознао потребу за раним откривањем болести зуба и за одржавањем оралне хигијене ,те учинио доступном стоматолошку амбуланту овој школској установи."Не само да се лијече зуби већ да се ради на превенцији  и едукацији дјеце, да би се побољшао квалитет живота", додао је министар Богданић.Директор Дома здравља Мирко Шаран је истакао да ће у амбуланти радити један специјалиста ,а осим поправка зуба,радиће се и на превенцији и едукацији,те изналажењу начина да се и у другим школама створе услови за отварање стоматолошких амбуланти.
Говорећи о пројекту реконструкције школског објекта,директор ЈУ Средњошколски центар "Михајло Пупин" Бранислав Видић се захвалио донаторима, Америчкој амбасади у БиХ , Европском контингенту оружаних снага САД-а и локалној заједници односно начелнику који су обезбиједили средства за реконструкцију објекта школе.У оквиру пројекта  урађена је комплетна реконструкција крова школског објекта, фасада, термоизолација,унутрашња и вањска столарија, мокри чворови.
"Амбасада је за пројекат обезбиједила 400 хиљада долара,а добили смо  и соларну енергану капацитета 15 киловата.Овим школа у већој мјери испуњава стандард који треба да има у 21.вијеку", рекао је Видић и додао да ће се и даље наставити са активностима за унапређење услова за рад и боравак ученика и наставног особља.
Директор Средње и техничке школе Бранка Јовић је рекла да је у току израда пројектне документације  и да би ове године требало да почне реконструкција и ове школе, а укупна вриједност пројекта је око 500 хиљада марака.
"Ријеч је о "Пројекту енергетске ефикасности", у шта је укључено Министарство за просторно уређење,грађевинарство и екологију, Министарство просвјете и културе Републике Српске и локална заједница.Радиће се кров, столарија,термо-фасада,унутрашње освјетљење и гријање", рекла је Јовићева.
Начелник општине Милорад Симић изјавио је да је данашња свечаност примјер да се води брига о младима.Према његовим ријечима инвеститори данашњих пројеката су били Влада Републике Српске, локална заједница,америчка Амбасада, Дом здравља Дервента и Средњошколски центар.Начелник Симић је рекао да су Министарство финансија Републике Српске,општина и школа за опремање 32 учионице набавили опрему у вриједности око 100 хиљада КМ, а да су стоматолошку амбуланту опремили ресорно министарство и Дом здравља.
"Ако се не побринемо за младе,на којима остаје будућност, онда смо посрнули.Вјерујем да су многи препознали начин на који то чини ова локална заједница",рекао је Симић.
Радмила Коцић, помоћник министра просвјете, похвалила је менаџмент школе,који је аплицирао средства код донатора и овом реконструкцијом обезбиједио значајно боље услове за наставно-научни процес у овим школама.
Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић закључио је да су створени добри услови за рад наставника и за ученике те да је све усклађено са Стратегијом образовања Републике Српске за период од 2016.до 2021. године. 

 Број прегледа: 83

Назад
Врх странице
Буџет


Скупштински материјалЈавне расправеЛинкови

Grb Општина Дервента
ЈИБ: 4400164060007
Шифра: 027
Жиро рачун:
5550080125200339

Контактне информације
Адреса: Трг ослобођења 3
Телефон: +387 53 315 106
Факс: +387 53 315 105

Email: info@derventa.ba
Сервисне информације