ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ДЕРВЕНТА

Конкурси и огласи

СпортВријеме

13.03.2017 17:49:56 [Протокол]

Освештани темељ и крст цркве у Спомен-комплексу "Чардак"

 

 

 

 

 

 

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Хризостом освештао је темељ и крст цркве Светог апостола Томе у Спомен-комплексу "Чардак" који је посвећен страдању становника Дервенте које су 1992. године ,у насељу Чардак,убили припадници Хрватске војске и паравојних хрватско-муслиманских јединица.
Епископ Хризостом је,у својој бесједи,рекао да је страдање невиних људи у Дервенти једнако страдању ранохришћанских мученика. Он се захвалио свима на помоћи у изградњи овог спомен комплекса.
"Нико од страдалих није могао ни да помисли,а камоли да има сазнање да би неко могао да почини злочин. Никакав гријех нису учинили, осим што су били Срби и патриоте и настојали да одбране своје куће, породице, народ и отаџбину", рекао је владика.
Драго Кнежевић, предсједник Удружења ратних заробљеника Дервенте, навео је да Спомен -комплекс "чардак" представља знак сјећања на српске цивилне жртве и да је изграђен на мјесту на којем се налазила масовна гробница Срба из истоименог насеља.
"На овом мјесту се налазила масовна гробница српских цивила страдалих од злочинаца 1992. године.Ту смо у децембру 1992.године пронашли 19 тијела убијених Срба са Чардака",рекао је Кнежевић и истакао своје разочарење што је мали број починилаца овог и других злочина на подручју општине веома благо кажњен.
"То су веома благе казне.Посљедња изречена Алмазу Незировићу у трајању од двије године је брука и срамота.Он је починио велике злочине, мучио је много Срба у логору.У току је суђење Азри Башић, која је заклала Благоја Ђураша али не вјерујемо да ће добити одговарајућу казну", истакао је Кнежевић.      Кум темеља и крста је Славиша Ђураш, син Благоја којег је Азра, према свједочењу логораша,заклала 1992. године у бившем Дому ЈНА.
"Велику захвалност дугујемо локлној заједници и начелнику који су дали земљиште и финансијски помогли и изградњу Спомен-комплекса.Имао сам 16 година када је насеље Чардак, 26. априла 1992.године, окружено, један дио мјештана је побијен,а други одведен у логоре", рекао је Ђураш.
Начелник општине Милорад Симић је присуствовао чину освештања темеља и крста и рекао да је локална заједница средствима из буџета учествовала у градњи комплекса."Најмање што су могли живи Дервенћани да учине јесте да помогну и изграде спомен-комплекс.Убијени нису злочинци, налазили су се код својих кућа,а завршили су на начин који је нељудски",истакао је начелник.
Освештање спомен-цркве би требало да буде организовано на Мали Васкрс.
 Број прегледа: 174

Назад
Врх странице
Буџет


Скупштински материјалЈавне расправеЛинкови

Grb Општина Дервента
ЈИБ: 4400164060007
Шифра: 027
Жиро рачун:
5550080125200339

Контактне информације
Адреса: Трг ослобођења 3
Телефон: +387 53 315 106
Факс: +387 53 315 105

Email: info@derventa.ba
Сервисне информације