ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ДЕРВЕНТА

Конкурси и огласи

СпортВријеме

04.10.2017 14:56:43 [Протокол]

Одржан годишњи састанак Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа

 

 

 

 

 

 

 

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа одржала је јуче у Дервенти годишњи координациони састанак са представницима локалних развојних агенција и одјељења за привреду и локални економски развој градова и општина Републике Српске.На састанку је агенција презентовала пројекте, у које могу да се укључе локалне развојне агенције и локалне заједнице.
"Ово је размјена искустава и договор око заједничког наступања на провођењу одређених пројеката,прије свега међународних, који су у функцији развоја привреде у РС", рекао је Маринко Ђукић,директор ове агенције.Ђукић је истакао да агенција проводи пројекат увођења менторинг услуга у мала и средња предузећа(МСП) који се проводи у земљама Западног Балкана ,Србији,БиХ и Црној Гори.
"Пројекат је службено назван "Увођење менторинг система у наша предузећа".То радимо са јапанском агенцијом и ради се о новом систему који ћемо увести на основу искустава колега из Јапана.Већ почетком године ћемо кренути са обукама ,то ће радити предавачи из Јапана, који ће обучити наше будуће менторе.Ради се о савјетодавним услугама за предузећа, не финансијским, од успостављања дијагнозе проблема до заједничког проналажења рјешење",истакао је Ђукић.Поред Јапанаца наше менторе ће обучавати и ментори из Србије, која је најдаље одмакла у процесу менторинга.Услуге ментора ће моћи да користе почетници у послу и сва друга предузећа и оне ће бити бесплатне.Одређен дио трошкова ,који се појаве, ће сносити агенција.Прве активности ће бити покренуте у априлу  и циљ је да се успостави самоодржив систем, значи систем који треба да функционише годинама на овим просторима.
Помоћник министра у Министарству за индустрију и енергетику РС,у ресору за мала и средња предузећа Зоран Савић истиче добру сарадњу министарства и агенције.
"Важно нам је да та сарадња пређе и на нижи ниво и да се сарадња одвија свакодневно изнмеђу републичке и локалних агенција и то на пројектима гдје постоје могућности да се узму страна средства те да се на вријеме аплицира за њих.Важно је да та средства уђу у Републику Српску и да мала и средња преузећа побољшају комплетну привредну слику Републике Српске", рекао је Савић.
Замјеник начелника општине Синиша Јефтић је изразио задовољство што је Републичка агенција одлучила да састанак организује у Дервенти јер дервентски привредници заслужују овакво једно дешавање.
"У профилу дервентске привреде 98 посто чине мала и средња предузећа и предузетници.Ми ћемо са надлежним одјељењем и референтом за локални економски развој бити на располагању Републичкој агенцији и свим нашим привредницима,а све у циљу реализације пројеката и сагледавања могућности финансирања њихових идеја и пословања", рекао је Јефтић.
На састанку су представљена још два пројекта који ће Републичка агенција за мала и средња предузећа реализовати у наредном периоду.Један се реализује са Сарајевском регионалном развојном агенцијом ,а односи се на додјелу подстицајних средстава предузећима у БиХ у виду гранта са максималним износом до 30 хиљада евра.
Поред тога,почетком новембра на Јахорини ће бити реализован трећи форум о интернационализацији пословања,у оквиру којег ће бити и привредни сусрети привредника Србије и Републике Српске.
У оквиру презентације локалних развојних агенција представљени су привредни потенцијали домаћина-Општине Дервента,те  агенција за развој малих и средњих предузећа општине Угљевик и града Требиња.Размотрене су и предложене измјене и допуне Закона о развоју малих и средњих предузећа.Број прегледа: 170

Назад
Врх странице
Избори 2018БуџетСкупштински материјалЈавне расправе


Линкови

Grb Општина Дервента
ЈИБ: 4400164060007
Шифра: 027
Жиро рачун:
5550080125200339

Контактне информације
Адреса: Трг ослобођења 3
Телефон: +387 53 315 106
Факс: +387 53 315 105

Email: info@derventa.ba
Сервисне информације