ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ДЕРВЕНТА

Конкурси и огласи

СпортВријеме

11.09.2017 15:40:15 [Протокол]

Обиљежена годишњица првог ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату

 

 

 

 

 

 

У Агићима је,у суботу 9.септембра,обиљежена 74 годишњица од првог ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату. Тим поводом су на споменику палим борцима и цивилним жртвама рата положени вијенци и одана почаст жртвама.
Споменик је обновљен 2016. године,уз помоћ локалне заједнице.
"Споменик симболизује борбу против фашизма у Другом свјетском рату, један период који не смијемо заборавити упркос томе што требамо гледати у будућност.На овај датум почело је ослобађање наше општине, што је важан историјски тренутак", истакао је Боривоје Голубовић, начелник Одјељења за општу управу , који је положио вијенац у име начелника Симића.
Предсједник СУБНОР-а Дервенте Борислав Прерадовић оцијенио је да су овакве манифестације значајне због сјећања на борце који су дали животе да би осигурали потомцима свијетлу будућност.
"Нажалост,десила су се нека зла која оваквим обиљежавањем желимо спријечити да се никада не понове, да се у будућности живи нормално, без подјела и мржње. Девети септембар је дан када је Дервента први пут ослобођена, макар на два дана али је 19.априла наредне 1944. године слобода коначно дошла и на овај простор", рекао је Прерадовић.
Један од преживјелих учесника тадашњих  борби Спасоје Ђенић је посвједочио да је управо на простору Агића, гдје се налази споменик , била линија раздвајања између тадашњих њемачко-усташких формација и партизанског одреда.
"Моја мајка и сестра су сарађивали са партизанима , због чега су их усташе убиле док сам ја био бораца на линији.Њихова имена се налазе на овом споменику",рекао је Ђенић.
Поред представника локлане заједнице , вијенце су положили делегације СУБНОР-а Дервенте и Удружења "Јосип Броз Тито" те делегације Савеза независних социјалдемократа и Социјалистичке партије. Број прегледа: 122

Назад
Врх странице
Избори 2018БуџетСкупштински материјалЈавне расправе


Линкови

Grb Општина Дервента
ЈИБ: 4400164060007
Шифра: 027
Жиро рачун:
5550080125200339

Контактне информације
Адреса: Трг ослобођења 3
Телефон: +387 53 315 106
Факс: +387 53 315 105

Email: info@derventa.ba
Сервисне информације