Делегација словеначког ЛОТ тима разговарала са градоначелником Симићем

slovenački LOT tim 002
Apr 06 2021

Добра   сарадња  ЛОТ тимова ЕУФОР-а  и Града Дервента потврђена је данашњом посјетом словеначког Лот тима ЕУФОР-а . Ова сарадња датира још од 2004.године  када је Чилеански Лот тим био смјештен у Дервенти и настављена је  и послије премјештања овог тима у Бањалуку.               Иначе, ЛОТ куће представљају везу између снага ЕУФОР-а  и цивилног окружења тј.пружају информације команданту ЕУФОР-а о раду са локалним заједницама и владиним и невладиним организацијама.

Словенија је почетком марта и званично од Чилеа преузела тзв.ЛОТ кућу у Бањалуци , а словеначки војници су већ од средине марта почели са радом.

Шеф словеначког ЛОТ тима мајор  Виљем Ковачич  и заставник  Штефан  Томановић  разговарали су са градоначелником Милорадом Симићем, који их је упознао са досадашњом успјешном сарадњом Дервенте и снага ЕУФОР-а те са актуелним друштвеним  и привредним кретањима у Дервенти. Градоначелник је подсјетио да је у протеклом  периоду остварена добра сарадња   са словеначким и аустријским снагама ЕУФОР-а ,које су својим активностима допринијеле успјешној реализацији неких пројеката на подручју Дервенте  и које су развиле добру сарадњу са цивилним структурама у локалној заједници  односно са Цивилном заштитом, Општинском организацијом Црвеног крста  и Ватрогасном јединицом Дервента.

Словеначки ЛОТ тим броји осам чланова, од чега три патроле са по два члана. Биће активни у десет општина у близини Бањалуке. Свака патрола  Војске  Словеније дјеловаће у три до четири општине.