Završen drugi Forum dijaspore u Banjaluci

forum dijaspore
Jun 05 2019

Načelnik opštine Milorad Simić je  proteklog petka prisustvovao drugom Forumu dijaspore u Banjaluci  i učestvovao na panelu o značaju dijaspore za održivi ekonomski  razvoj i porast zaposlenosti  u Srpskoj .Uvodničar na panelu Goran Račić, predsjednik Regionalne komore Banjaluka je izrazio zadovoljstvo  radom  lokalne uprave i načelnika Simića te  naveo Derventu kao primjer  veoma perspektivne  lokalne zajednice  za investiranje.                                                                                                                                              O svojim iskustvima  u radu na području opštine i daljim perspektivama i ulaganjima govorio je i austrijski investitor  Markus  Štraser  Štokl, vlasnik „Mreže Netvork“ ,firme koja preko 10 godina uspješno posluje na području opštine i zapošljava oko četiri stotine radnika. Štokl  je izrazio svoje zadovoljstvo dobrom saradnjom sa lokalnom upravom, iznio svoja pozitivna iskustva u poslovanju i najavio  proširenje svojih proizvodnih kapaciteta u Derventi iduće godine.                                                           Štokl  i načelnik Simić su se sastali i sa premijerom Viškovićem   i sa njim razgovarali o mogućnostima poboljšanja  uslova za rad stranih investitora , o  mogućnostima da se otklone prepreke, na koje nailaze strani investitori  u Republici Srpskoj ,a one se najčešće odnose na carinske propise kao i o potrebi za proširenjem i modernizacijom  drumskog saobraćaja na području opštine odnosno potrebi izgradnje brze ceste do Broda  i  do priključka na autoput „9.januar“.                                                                                            Forum je ove godine okupio 200 učesnika iz više od 30 zemalja  koji su diskutovali o temama od interesa za Srpsku i njenu dijasporu. Tokom dvodnevnog trajanja Foruma održani su brojni paneli. Prvi je bio o očuvanju nacionalnog,kulturnog i duhovnog identiteta dijaspore „Uloga institucija Republike Srpske,Srpske pravoslavne crkve i nevladinih organizacija u očuvanju nacionalnog,kulturnog i duhovnog identiteta Srba u inostranstvu“ , dok se na  drugom i treće panelu razgovarano o„Značaj dijaspore za održivi ekonomski razvoj i porast  zaposlenosti u Srpskoj,  te Dijaspora za 21.vijek „Novi koncepti umrežavanja i nova dijaspora; digitalno povezivanje  matice i dijaspore i uloga mladih kao nosilaca razvoja i promocije Srpske i  Srba u svijetu“.  Na  svim panelima su govorili najviši zvaničnici Srpske , predstavnici  Srba u zajedničkim  institucijama BiH,zvaničnici Srbije,uspješni srpski privrednici iz zemlje i inostranstva ,crkveni velikodostojnici,predstavnici srpske dijaspore,nevladinih organizacija .

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS Zlatan Klokić ,koji je na skupu predstavio strategiju za saradnju sa dijasporom,rekao je da će osnovni pravci ove strategije biti saradnja republičkih i lokalnih institucija Srpske sa rasijanjem, međusobna ekonomska i saradnja u oblasti informacionih  tehnologija,sporta,kulture i na planu očuvanja nacionalnog identiteta. S tim u vezi je početkom ove godine Vlada uspostavila Odjeljenje za institucionalnu saradnju i dijasporu u okviru ovog ministarstva.

Forum je pokrenut  prošle godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom tadašnjeg  predsjednika RS Milorada  Dodika,sa ciljem uspostavljanja trajnih mehanizama  za jačanje privredne ,kulturne,  naučne i svih drugih vidova saradnje između Srpske i Srba u inostranstvu.