Utvrđeni prijedlozi kandidata za opštinska priznanja

Jul 10 2019

Komisija za nagrade i priznanja je ,na sjednici održanoj u ponedjeljak , utvrdila prijedloge kandidata za Velikogospojinsku povelju sa zlatnim grbom, Zahvalnicu SO i za počasnog građanina Dervente. Priznanja se pojedincima i kolektivima dodjeljuju povodom Dana opštine, 28.avgusta i uručuju se na svečanoj sjednici Skupštine opštine. Za svaku od predloženih nagrada stigao je po jedan prijedlog.

Za najviše opštinsko priznanje Velikogospojinsku povelju sa zlatnim grbom  Opštinski odbor SNSD je predložio Stručnu i tehničku školu u Derventi. U obrazloženju prijedloga stoji da se ova škola predlaže zbog“ kontinuiranog izuzetnog doprinosa,uvođenja i usvajanja novih tehnologija,tehničkih unapređenja  i ostvarenih vrhunskih rezultata u oblasti obrazovanja na području opštine.Putem raznih projekata  i uz pomoć privrednika u opštini Derventa ,škola je nabavila opremu za najsavremenije oblike zavarivanja i  trenažera za simulaciju rada na CNC mašinama,a u planu je i nabavka CNC mašine čime bi oprema za mašinsku struku bila u potpunosti modernizovana“.  U obrazloženju se još ističe dosadašnja dobra saradnja  škole sa lokalnom  zajednicom i nastavak  te saradnje kao i usmjeravanje škole u pravcu školovanja deficitarnih kadrova koji su potrebni lokalnoj zajednici i privrednim subjektima na području opštine.

Za opštinsku Zahvalnicu  Redakcija „Derventskog lista“ predložila je profesora Jovana Babića. U obrazloženju stoji da je čitav svoj radni vijek proveo u derventskim školama i da je učenicima sa velikom energijom i entuzijazmom usađivao ljubav prema maternjem jeziku.“ Iako ga je penzionisanje udaljilo od učenika  i učionica ,on je nastavio predano i sa velikim elanom da podstiče sve oko sebe da čuvaju i njeguju srpski jezik,da ukazuje na najčešće greške  koje se čine prilikom pisanja i izgovora pa su njegove kolumne o aktuelnoj jezičkoj problematici rado čitani redovi na stranicama „Derventskog lista“.Zahvaljujući profesoru Babiću mnogi Dervenćani su osjećaj za pravilno izgovaranje i pisanje ponijeli upravo iz srednje škole.

Za Povelju počasnog  građanina opštine Derventa ,a na inicijativu Načelnika opštine, predložen je Richard  Auer, direktor  privrednog  društva „Digital elektronik“ iz Austrije.Za ovu povelju Auer je predložen kao prvi strani investitor u Derventi ali i „zbog izuzetnog doprinosa privrednom razvoju opštine  Derventa, podsticanje drugih stranih investitora za ulaganje u privredu opštine Derventa, što je prije svega,doprinijelo prepoznatljivosti Dervente  i njenih privrednika na tržištu stranih zemalja, a samim tim i njenom sveukupnom razvoju“. Kompanija „Digital elektronik“ ,sa skoro četiri decenije dugom tradicijom,sa svojih 500 zaposlenih  uspijeva da odgovori na potrebe tržišta i prevaziđe očekivanja svojih partnera.Proizvodi najviših standarda ove kompanije nalaze se širom svijeta.Sistemi rasvjete nekih od najglamuroznijih  svjetskih objekata ,sistemi za kontrolu pristupa ljudi i vozila, uređaji za igre na sreću su samo dio inovativnih rješenja koje „Digital elektronik“ projektuje i proizvodi za svoje partnere.

Konačna odluka o dodjeli priznanja biće donesena na sjednici Skupštine opštine, 16.7.2019.