Usvojena Odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske

vanredno stanje
Mar 29 2020

Narodna skupština je, na posebnoj sjednici održanoj u Banskom dvoru u Banjaluci, usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskojizazvane  korona virusom.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Narodna skupština proglasila  vanredno stanje u Srpskoj zbog situacije izazvane virusom korona, a to znači i da predsjednik dobija određene nadležnosti.

Predsjednik Republike Srpske dobija nove nadležnosti da može donositi akte koji imaju zakonsku snagu. To podrazumijeva da predsjednik Republike neće raditi samostalno, već zajedno sa drugim institucijama i Vladom Republike Srpske, rekla je Cvijanovićeva u obraćanju iz Palate Republike.

Ona je istakla da to ne znači suspenziju Narodne skupštine.

Cvijanovićeva je rekla da su iscrpljene sve mogućnosti koje su bile na raspolaganju prethodnih sedmica, te da je vrijeme da se uđe u zakonodavnu sferu, da se na odgovoran i brz način mijenjaju određeni zakoni koji će omogućiti da se interevniše u nekoliko sfera pogođenih epidemijom.

To se, rekla je Cvijanovićeva, odnosi na privredu koja je pogođena epidemojom, kao i kada je riječ o obrazovnoj sferi.

Izrazila je nadu da će ovo biti privremeno stanje koje će trajati nekoliko sedmica, eventualno nekoliko mjeseci.